Közélet

Új elnököt választott a Nemzeti Választási Bizottság

MTI/Soós Lajos
MTI/Soós Lajos

Téglási Andrást választotta elnökévé a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken. Az NVB korábbi elnöke, Rádi Péter február 5-ei hatállyal mondott le a testület elnöki tisztségéről és az NVB-ben betöltött mandátumáról. Ezt a bizottság szerdai ülésén vette tudomásul, de akkor még nem választottak új elnököt. Rádi Péter helyett soron következő póttagként Téglási András ülhetett be a bizottságba.

Az NVB tagjai a pénteki ülésen döntöttek az új elnök személyéről. Az ülésen a testület mind a 14 tagja részt vett, Téglási András jelezte, nem vesz részt a személyéről szóló szavazásban, így őt végül a tagok 10 igen szavazattal, Avarkeszi Dezső (DK), Fazekas Tamás (Párbeszéd Magyarországért Párt), és Litresits András (MSZP) pártdelegált ellenszavazatával választotta meg az NVB elnökévé.

A nemmel szavazó Fazekas Tamás és Litresits András a szavazás előtt arról beszélt, nem a jelölt személye ellen van kifogásuk, hanem a kiválasztás rendszerével nem értenek egyet, ugyanakkor biztosították szakmai támogatásukról.

Téglási András a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara alkotmányjogi és összehasonlító közjogi tanszékének egyetemi docense, oktatási dékánhelyettes. Itt elérhető az önéletrajza. Az NVB elnöke csak az Országgyűlés által választott tag lehet, pártdelegált nem.

Rádi Péter azért távozhatott az NVB éléről, mert ellehetetlenült, miután a január 7-i ülésen egyhangúlag leszavazták a tagok az elnök egyik javaslatát. Arról volt szó, hogy az NVB tagjainak a tiszteletdíjából jogellenesen vonhatták le évekig a közterheket, az elnök azonban ezzel az üggyel nem kívánt foglalkozni.

A másik ok az lehetett, hogy a választási eljárásról szóló törvény decemberi módosításába az ő javaslatára került bele, hogy az NVB tagjainak járandóságát az elnök csökkentheti, ha hiányoznak az ülésekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik