Közélet koronavírus

Oltanak az orosz vakcinával, ezen a héten többen kapnak oltást, mint eddig bármikor

Szigetváry Zsolt / Mti
Szigetváry Zsolt / Mti

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján György István területi közigazgatásért felelős államtitkár, egyben az oltási munkacsoport vezetője ismertette a védőoltások felhasználásának állásáról. Mint mondta, eddig 336 297 főt oltottak be, összesen a lakosság 4,7 százaléka kapta meg valamelyik vakcinát. Az államtitkár ismét elmondta, hogy a vakcinaválasztás lehetősége biztosított, ám adott oltóponton nincs lehetőség választani. Az oltás elutasítása esetén aki regisztrált, addig a a listán marad, amíg a kívánt vakcinát fel nem ajánlják neki, és meg nem kapja.

Beszélt arról, hogy a négy budapesti oltóponton kezdték el felhasználni az orosz vakcinákat, és a héten vidékre is kerül az oltóanyagból, így már négyféle oltást használnak. Elmondta, a héten

  • 60 ezer időst oltana be kórházi oltópontokon.
  • Csaknem 23 ezer 60 év alatti krónikus beteget oltanak be a háziorvosok.
  • 5 ezer idősotthonban kapják meg a gondozottak az első oltást.
  • Továbbá 70 ezer bentlakásos gondozott és gondozó kapja meg a Pfeizer vakcinát.

Ezzel – mint mondta – több oltást adnának be a héten mint eddig bármikor. 

Az eddig kialakított oltópontokról szólva elmondta:

  • 102 kórházban,
  • 120 szakrendelőben
  • továbbá 5004 háziorvosi rendelőben oltanak.

György István elmondta, megfelelő mennyiségű vakcina esetén egy hét alatt teljes kapacitás mellett csaknem kétmillió embert volnanának képesek beoltani. Az államtitkár kitért Hadházy Ákos független parlamenti képviselő „akciójára”, amelyben a politikus egy levelet tett közzé arról, hogy a kormányhivatal azt kéri a háziorvosoktól, hogy hűtőtáskával és jégakuval felszerelve menjenek be az oltóanyagért.

György István erre közölte, ez az általános gyakorlat.

Majd közölte, hogy a baloldal akadályozza a védekezést, külön kitérve arra, hogy senkit ne beszéljenek le arról, hogy beoltassa magát olyan vakcinával, amit például az Európai Unió nem engedélyezett. Hozzátette, hogy a magyar szakemberek világ színvonalon végzik el a megfelelő vizsgálatokat az oltóanyagokon, amelyek biztonságosak.

A tájékoztatón tiszti főorvos nemzetközi hírek felsorolásával érzékeltette, hogy a járványügyi adatok mindenhol romlanak, így Magyarországon is, ahol 23 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma. Mint mondta, enyhe emelkedés indult. Müller Cecília elmondta, mindez a mutációknak is köszönhető. A brit változatról azt mondta, az már közösségi terjedésnek indult, és a fertőzőképessége magasabb, mint a korábbi változatnak.

A tiszti főorvos kitért rá, hogy immár ötféle vakcinát engedélyeztek: a Pfeizer, a Moderna, az AstraZeneca, az orosz Szputnyik-V, valamint a kínai Sinopharm vakcinát. Utóbbit méltatta, hogy az könnyebben kezelhető, hiszen 2-8 fokos hőmérsékleten tárolható. Erről szólva elmondta, ugyanazzal a technológiával készült, amit Magyarországon is fejlesztenek. Egyadagos fecskendőben érkezeik majd.

Kapcsolódó
Elindult az állami repülőgép 550 ezer adag kínai vakcináért
Keddre már meg is érkezhet az oltóanyag.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik