Közélet koronavírus

A budapesti lakáspiacot ütötte meg leginkább a koronavírus-járvány

MTI/MTVA/Bizományosi: Balaton József
MTI/MTVA/Bizományosi: Balaton József

2020 első három negyedévében az újlakás-eladások száma 18, a használtaké 14 százalékkal kevesebb volt az előző év azonos időszakinál. A II. negyedévre jellemző jelentős visszaesés a III. negyedévben nem folytatódott. A használtlakás-piacon a falusi CSOK által támogatott településeken nem volt forgalomcsökkenés, miközben Budapesten érezhetően csökkent az adásvételek száma – írja a Portfolio.hu a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján.

A lakáspiaci forgalom már 2019-ben is némiképp csökkent, ez a visszaesés gyorsult be tavaly.

Nem meglepő, hogy a koronavírus-járvány első hulláma idején, azaz a tavalyi második negyedévben „a forgalom visszaesése a fővárosban és a megyeszékhelyeken meghaladta, a kisebb városokban elérte a 30 százalékot. A községek lakáspiacát kevésbé befolyásolta a járvány, itt 16 százalékkal kevesebb lakást adtak el a II. negyedévben, a falusi CSOK által támogatott településeken pedig az egy évvel korábbihoz hasonlóan alakult az eladott lakások száma.”

A használt lakások éves, tiszta árindexe 2020-ban is tovább emelkedett, azonban a drágulás üteme jelentősen lassult. Az ország átlagát tekintve a második negyedévben estek a használtlakás-árak, aztán a harmadik negyedévben, a forgalom élénkülésével az árak is korrigáltak.

További részletek a portál cikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik