Közélet

Több postai szolgáltatás színvonalából is engedett az állam

Kovács Tamás/MTI
Kovács Tamás/MTI

Az előzőhöz képest minimálisan kisebb elvárásokkal kötötte meg a Magyar Posta a második hétéves úgynevezett egyetemes szolgáltatási szerződését a magyar állammal tavaly december 29-én – írta meg a Népszava.

Januártól például az előző évek 90 százalékával szemben csak az elsőbbségi levelek 85 százalékát kell kézbesíteni a feladást követő munkanapon. 97 százalékát változatlanul a feladást követő harmadik nap végéig kell kivinni a címzettnek, vagy legalább meg kell kísérelni az átadást. Az előző években a sima, tehát nem elsőbbségi levelek 85 százalékát 3 napon belül kellett kézbesíteni, a 97 százalékát pedig 5 napon belül. Az új szerződésből azonban kivették az első kötelezettséget, és csak az 5 napos szabály maradt, ami jelentős könnyebbség a Magyar Postának.

Valamelyest enyhítettek azokon a szabályokon is, amelyek azt írják el, hogy a könyvelt küldemények közül mekkora mennyiség elvesztése vagy megsemmisülése, sérülése fér bele a szolgáltatásba. Mostantól százezer ajánlott, tértivevényes és hivatalos levélből, illetve csomagból 7 eltűnése megengedett, míg eddig csak 6 volt, a küldemény sérülésének tűréshatára maradt százezrenként 5 darab.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik