Közélet

Letartóztatták a sikkasztó polgármestert

police.hu
police.hu

A Pécsi Járásbíróság csütörtökön egy hónapra elrendelte egy kis baranyai falu polgármesterének letartóztatását jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás alapos gyanúja miatt. A nyomozás adatai szerint a gyanúsított tavaly ősszel a település önkormányzatának 7 300 000, az általa képviselt szociális szövetkezetnek 6 920 000 forint kárt okozott.

A pénzt részletekben előbb saját bankszámlájára, majd egy részét élettársa bankszámlájára utalta át, majd sajátjaként rendelkezett velük.

A pénz egy részét döntően szerencsejátékra, a többit saját szükségleteire használta fel.

Mint írták, a gyanúsított többször állt már bíróság előtt, hasonló bűncselekmények miatt. A jelenleg terhére rótt jelentős tárgyi súlyú bűncselekmény miatt kiszabható szabadságvesztés kettőtől nyolc évig terjedhet.

Alaposan tartani lehet attól, hogy szabadlábon hagyása esetén megszökne, elrejtőzne, tárgyi bizonyítási eszközt, elektronikus adatot semmisítene meg, veszélyeztetve ezzel a bizonyítást, illetve újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el. A bíróság határozata végleges.

Az MTI azt írta, hogy a gyanúsított Siklósnagyfalu független polgármestere, akit korábban költségvetési csalással is vádoltak, egykor pedig azzal hallatott magáról, hogy arról beszélt: szívesen befogadnák a menekülteket és helyet adnának egy tábornak is.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon tette közzé, hogy kedden kora reggel elfogtak egy férfit és egy nőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy Siklósnagyfalu pénzéből sikkasztottak.

A rendőrség a 49 éves siklósnagyfalui férfit a képviselő-testület tagjaként írta le, aki párjával – egy 32 éves helyi nővel, aki szintén az önkormányzatnál dolgozik – csaknem 15 milliót sikkasztott. A nyomozók a lakásukon és az önkormányzat épületében is kutatást tartottak, zömében iratokat, járműveket, ékszereket és ingatlanokat foglaltak le.

police.hu

Azt is vizsgálják, régebb óta dézsmálták-e a falu pénzét, mert úgy a kárérték a jelenleginek akár a sokszorosa is lehet. A gyanúsítotti kihallgatásukon mindketten beismerték tettüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik