Közélet koronavírus

Szijjártó pénteken már a vakcináról tárgyal Moszkvában

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Azt szeretné, ha gyorsan döntés születne a magyar engedélyről, mert csak akkor tud szerződést kötni. Szóba hozta az indiai oltóanyagokat is.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei Kína után már Oroszországban vizsgálják a koronavírus elleni vakcina gyártását.

A kínai vakcina gyártásáról már pozitívan nyilatkoztak, kedden utaznak el Moszkvából, hogy szerdán megismerjék az oltás gyártási, csütörtökön pedig az orosz hatóság engedélyezési folyamatát. Ezt követően döntenek arról, kiadják-e a magyarországi engedélyt az orosz vakcinára.

Szijjártó Péter közölte, ő pénteken utazik Moszkvába, ahol az ország gázellátásával kapcsolatos kérdések mellett alapvetően a vakcinabeszerzésről tárgyal. Reméli, addigra valamiféle kézzelfogható eredményt tudnak produkálni, de szerződést csak akkor tud kötni, ha az OGYÉI kiadja az engedélyt az alternatív forrásból származó oltóanyagok magyarországi használatára.

A külügyminiszter szerint politikailag, diplomáciailag, amit lehetett, megtettek azért, hogy gyorsabban több, biztonságos oltóanyag legyen Magyarországon.

Orbán Viktor miniszterelnök előzőleg szokásos rádióinterjújában arra kérte a magyar hatóságot, mielőbb döntsön a kínai vakcina engedélyéről, mert Magyarország oltókapacitása jóval nagyobb, mint amennyi vakcinája van.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: A kínai vakcinával jóval a nyár előtt is visszakaphatjuk az életünket
Hamarosan új fázisba lép az oltási program, a 60 évnél idősebb krónikus betegek 1 millió 756 ezren vannak. A miniszterelnök szerint egy hétvége alatt be tudnák őket oltani, ha lenne elég vakcina, de nincs. Orbán bejelentette: 2022-től a fiatalok jövedelemadómentességet kapnak 25 éves korukig.

Korábban Szijjártó Péter azt mondta, hogy Magyarország a világ összes, sikerrel kecsegtető vakcinafejlesztésénél ott van, mindent megtesz, hogy „akár Nyugaton, akár Keleten” hoznak létre hatékony oltóanyagot, azt a magyar szakemberek döntése alapján a leggyorsabban Magyarországra hozzák. Ebből a szempontból érdekes lehet a szintén a Facebook-oldalán közzétett bejegyzése, amelyben az indiai külügyi államtitkárt méltatva arról írt, hogy

Indiában gyártják a világ oltóanyagainak 60%-át, ezért nyilvánvaló, hogy most is sok tekintet szegeződik rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik