Közélet

Felfüggesztette a Jobbik Szabó Balázs párttagságát, miután oroszokhoz köthető pénzen utazott Afrikába

Nacer Talel / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Nacer Talel / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Az újpesti képviselő választási megfigyelőnek ment, de erről nem tájékoztatta a pártot.

A Jobbik azonnali hatállyal felfüggeszti Szabó Balázs újpesti önkormányzati képviselő párttagságát, és felszólítja őt önkormányzati képviselői mandátuma visszaadására,

közölte keddi közleményében a párt a Hvg.hu reggeli cikkére reagálva, amelyben azt írták, hogy Szabó karácsonykor a Közép-afrikai Köztársaságba utazott választási megfigyelőnek, méghozzá egy, az oroszokhoz köthető szervezet pénzén.

A cikk szerint Szabó, illetve egy, a pártból nemrég kilépett politikus, volt parlamenti képviselő, Samu Tamás Gergő egy Párizsból induló magángépen jutott el az afrikai országba, az utazásról az Instagramra is posztolt. A gép lajstromszáma alapján egy máltai cég, a privát jetek üzemeltetésével foglalkozó Harmony Jets tulajdonában áll és gyakran látni afrikai célállomásokon. A Hvg.hu cikke azt írja, hogy bár Szabó nem írta meg, miért van Közép-Afrikában, könnyen ki lehetett következtetni, hogy választási megfigyelőként utazott oda.

A hírportál kifejtette, hogy az afrikai országban az elmúlt négy évben intenzívvé vált az orosz jelenlét. „Moszkva jó érzékkel kihasználta, hogy hét évvel ezelőtt, 2013-ban fegyveres lázadók elzavarták a hatalomból az ország akkori elnökét, Francois Bozizét. A lázadást több hónapig tartó fegyveres harcok követték. Ezalatt az állam úszott a korrupcióban, kaotikus állapotok uralkodtak, és ha mindez még nem lett volna elég, az amúgy sem túl erős lábakon álló gazdaság összeomlott”, olvasható a cikkben. Az oroszok ezt követően az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával lehetőséget kaptak arra, hogy segítséget nyújtsanak a katonaság kiképzésében és fegyverekkel lássák el őket, kölcsönös előnyökért cserébe. Közép-Afrika gazdag aranyban, gyémántban és urániumban is – jegyzi meg a Hvg.hu.

A decemberi választás tétje az volt, hogy újraválasszák az oroszbarát Faustin-Archange Touadera elnököt, amely meg is történt, ezzel együtt azonban Oroszország dezinformációs kampányt folytatott a szavazók megtévesztésére és megpróbálta befolyásolni a választásokat. Ezt még António Guterres ENSZ-főtitkár is elítélte. Az is orosz jelenlétre utal, hogy Touadera elnök közelében egyre több orosz tanácsadó jelent meg, személyes védelmét pedig a leghírhedtebb orosz magánhadsereg, a Kreml-közelinek tartott Wagner-csoporthoz tartozó Sewa biztonsági cég látja el – tette hozzá a Hvg.hu.

A hírportál megkeresésére Samu Tamás Gergő azt mondta, hogy őt Szabó Balázs hívta el az útra és hogy egy német szervezet volt a papírra írva. Szabó azt állította, hogy lengyel vonalon került képbe:

Mindig is érdekeltek a választási rendszerek és egy választás lebonyolításának menete. Így kerültem sok évvel ezelőtt – ugyancsak lengyel meghívásokra – a választási megfigyelések világába. Egy lengyel barátom kérdezte december közepén, hogy mit szólnék egy választási megfigyeléshez a Közép-afrikai Köztársaságban. Természetesen érdekelt, hiszen szakmai szempontból az afrikai választások, pláne ilyen különleges belpolitikai és geopolitikai helyzetben lévő országban, ha nem is a választási megfigyelői szakma csúcsát, de egy nagyon komoly tapasztalatszerzést jelent.

Az utat szervező német civil szervezetről Szabó azt állította, hogy Európai Geopolitikai Elemző Központ a neve és berlini székhelyű, és korábban nem állt kapcsolatban ezzel a német szervezettel, de a jellemző az, hogy minden ilyen feladatra más-más szervezet kéri fel. Szabó nem tagadta az orosz kapcsolatot:

Naiv lennék, ha még csak nem is sejteném, hogy emögött valóban állhat orosz pénz vagy orosz befolyás,

de hogy ez konkrétan miben nyilvánul meg, azt nem tudja. Hozzátette viszont, hogy ha legközelebb lesz ilyen, abban is szívesen részt venne, és ha szakmai értelemben hasznos egy projekt, akkor neki mindegy, hogy kik finanszírozzák.

A Hvg.hu azt írja, hogy a Szabó által „német szervezetként” leírt központ valójában egy lengyel bázisú, de egyértelműen orosz hátterű szervezet, létrehozója, Mateusz Piskorski pedig a lengyel Önvédelem nevű szélsőjobboldali párt politikusaként vált ismerté. Piskorskit 2016-ban kémkedés vádjával letartóztatták, mert a vád szerint két évvel korábban Nyugat-Ukrajna területén „aktív intézkedésekben” vett részt. Piskorski három évig előzetes letartóztatásban volt, 2019-ben szabadult, de az eljárás még folyik ellene. A politikus ráadásul „jó, mondhatni baráti kapcsolatot ápol azzal a Kovács Bélával”, akit ugyan felmentettek kémkedés vádja alól első fokon, de a bíróság bizonyítottnak látta, hogy Kovácsot beszervezte és kiképezte az orosz hírszerzés – emlékeztet a hírportál.

Szabóval kapcsolatban a Jobbik azt írta:

Tekintettel arra, hogy a képviselő tevékenysége élesen szembemegy a Jobbik Elvi Nyilatkozatában lefektetett elvekkel, tette súlyos következményekkel jár: a képviselő párttagsága azonnali hatállyal felfüggesztésre került, etikai eljárást kezdeményeztünk vele szemben, és felszólítottuk önkormányzati képviselői mandátumának visszaadására.

Hozzátették, hogy a párt elkötelezett az európai értékek és az euroatlanti kapcsolatok fejlesztése és a demokrácia iránt, és elfogadhatatlannak tartanak „minden olyan kezdeményezést, amely az általunk vallott értékekre veszélyt jelent”. Kiemelték: „sem most, sem a jövőben nem fogjuk tolerálni azt, ha valaki a Jobbik nevével visszaélve, átláthatatlan hátterű intézmények szervezésében, kétes tisztaságú választásokat próbál meg hitelesíteni”.

Kapcsolódó
Felmentette Kovács Bélát a kémkedés vádja alól a bíróság
De azért költségvetési csalás miatt kapott másfél év felfüggesztett szabadságvesztést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik