Közélet koronavírus

Pérez: Orbán vétója legfeljebb a magyaroknak árt

Az EP frakcióvezetői azt üzenték a magyar kormányfőnek, hogy nem lehet zsarolással engedményeket kicsikarni.

Az Európai Uniót nem lehet zsarolni!

Így reagált a Népszavának az Európai Parlament szocialista frakciójának spanyol vezetője arra, hogy Orbán Viktor vétót helyezett kilátásba, ha az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot a jogállamisághoz kötik. Iratxe García Pérez azt mondta,

a kormányfő ezzel magyar érdekeket sértene, mert a támogatások főleg a pandémia következményeinek enyhítését szolgálják.

Szerinte Orbán Viktor nehezen tudná megmagyarázni a magyaroknak, miért mond le a vállalkozásokat és az egészségügyi rendszert segítő jelentős forrásokról a koronavírus-járvány második hullámának kellős közepén.

Manfred Weber, a Fidesznek is otthont adó Európai Néppárt frakcióvezetője a dpa hírügynökségnek adott nyilatkozatában felszólította Orbán Viktort, hogy fogadja el a jogállamról született kompromisszumot, ne próbálja túszul ejteni az uniós pénzügyi alapokat.

Ne játsszanak ezzel!

– üzente a magyar és a készülő jogszabályt ugyancsak ellenző lengyel kormányfőnek.

A Népszava emlékeztet rá, összesen 1800 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás, illetve kisebb részben hitel kiutalásának a megkezdése forog kockán. Az Európai Parlament csak akkor bólint rá az uniós költségvetésre, ha vannak jogállami feltételek, amelyeket Magyarország és Lengyelország elutasít.

Megegyeztek az unióban a jogállami mechanizmusról, itt vannak a részletek
Sokat puhult ahhoz képest, amit az Európai Parlament akart, de keményebb, mint a legutóbbi javaslat a tanácstól. Lesz jogállami mechanizmus, és vissza is tették bele a jogállamot, csak nem a címébe.

A lapnak Margarida Marques portugál EP-képviselő, a parlament egyik főtárgyalója azt mondta, a következő költségvetési ciklusban az önkormányzatok akár jelentősebb közvetlen támogatásokhoz justhatnának az EU-tól.

Nem fogadhatjuk el, hogy a helyhatóságok azért kerüljenek hátrányba, mert a vezetőik más politikai családhoz tartoznak, mint a kormány.

A portugál politikus úgy tudja, a felzárkóztatási pénzekért felelős uniós biztos is szívén viseli a probléma megoldását.

Karácsony: aljas, cinikus lépés lenne Orbán vétója
Úgy számol, a kormányfő 2500 milliárd forinttól fosztaná meg azzal magyarokat.

Kiemelt kép: Orbán Viktor a Karmelita kolostorban október 29-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánlott videó

Olvasói sztorik