Közélet

Így védje orrát a száraz és hideg levegőtől! (x)

Az orrunk és az orrjáratok kapuként szolgálnak a szervezetünk számára. Számos bacilus próbál bejutni az orrunkon keresztül, ám az orrváladékban ezek a kórokozók elakadnak. Ha azonban orrnyálkahártyánk kiszárad, a védelem csökken.

Hajlamosak vagyunk rá, hogy elborzadva gondoljunk az orrunkban lévő váladékra, pedig – normál mennyiségben – fontos szerepe van a fertőzések elleni védekezésben. A váladék ugyanis egyfajta csapda, amelyben az orrba bekerülő kórokozók elakadnak, és ezáltal nem tudnak bejutni a szervezetbe. Ezért nagyon fontos, hogy a megfelelő módon védjük az orrnyálkahártyánkat, és soha ne engedjük kiszáradni azt. A hűvös, szeles őszi időben jobban oda kell figyelnünk, mert ha kint vagyunk a szabadban és fúj a szél, az orrnyálkahártyánk könnyebben kiszáradhat. De nem tesz jót az sem, ha a lakásban túl száraz a levegő. Ha náthásak vagyunk és gyakran fújjuk az orrunkat, az szintén kiszáríthatja az orrnyálkahártyát, ezért ilyen esetekben fokozottan gondoskodjunk a védelméről.

A szárazság enyhíthető néhány házi praktika segítségével, ezért jól tesszük, ha felmérjük, milyen a levegő minősége otthon, és párásítót használunk. A megfelelő hidratáció szintén rendkívül fontos, azaz ilyenkor télen is igyunk elegendő folyadékot. Mindezek mellett alkalmazhatjuk az egysejtűek titkos fegyverét, az ectoint.

Az ectoin egy olyan molekula, amelyet 1985-ben fedeztek fel a tudósok, miközben azt vizsgálták, mi lehet az oka annak, hogy bizonyos egysejtűek szélsőséges időjárási körülmények között, sarkvidéki hidegben és sivatagi forróságban is életben tudnak maradni. Kiderült, hogy túlélésüket az ectoinnak köszönhetik. Az ectoin olyan molekula, amely megköti a vizet, ezzel biztosítja a sejtfal szerkezeti épségének megőrzését és óv a kiszáradástól. Hatását a felfedezése óta eltelt időben sikerült alaposabban megismerni, és azt kutatásokkal is igazolni.

Az orrnyálkahártyánk védelmére így hasznos segítség lehet az ectoin-tartalmú Reventil orrspray. A Reventil recept nélkül kapható a patikában, és természetes eredetű összetevői révén kíméletesen óvja az orrnyálkahártyát a kiszáradástól. Nem okoz függőséget, ezért hosszabb távon is alkalmazható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE

MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik