Közélet koronavírus

Elárulták, hol van a 100 ezer adagnyi, gyerekeknek való influenzaoltás

Az EMMI közlése szerint a magyar lakosság egészsége érdekében vásárolták fel a készleteket, hogy mindenki ingyenesen juthasson hozzá az oltóanyaghoz. A felnőttek oltóanyagát folyamatosan szállítják ki a háziorvosoknak, a gyermekek négykomponensű oltóanyagát pedig az elmúlt két napon kiszállították a kormányhivatalokba, ahonnan az oltást beadó orvosoknak kell megigényelniük – tudta meg az ATV Híradó a szaktárcától.

Az ATV Híradó az influenzaoltás kapcsán megkereste az EMMI-t, mert ahogyan korábban beszámoltunk róla, a háziorvosok napok óta azt állítják, hogy valószínűleg jelenleg nincs mindenki számára influenza elleni oltóanyag. Ezzel szemben a operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília azt mondta: lesznek a későbbiekben is elérhető készletek, mert a kormány újabb készleteket rendelt.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla: kormány az eddigi évek gyakorlatától eltérően mindenki számára ingyen elérhetővé tette a vakcinát, amiből 1,4 millió adag áll rendelkezésre, mindössze 100 ezerrel több, mint tavaly, amikor nem tombolt koronavírus-világjárvány. A gyógyszer-nagykereskedők folyamatosan próbálkoznak az importtal, eddig sikertelenül. Ezzel bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk:

Egyelőre nem jut Európából Magyarországra influenza elleni oltás
A koronavírus-járvány második hulláma miatt nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is megnőtt az igény az influenza elleni védőoltás iránt, és minden ország védi a saját készleteit.  Egyes vélemények szerint az idei oltási kedvet látva 1,4 millió helyett 4 millió vakcinára is szükség lehet idehaza, azonban sem az import, sem az utángyártás nem tűnik könnyen járható útnak.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik