Közélet koronavírus

Népszava: Több ezer helyszínre nem érnek oda a mentők mintavételre

A napilap szerint a covidosokat ellátó budapesti intézmények is telítődnek.

A Népszava értesülései szerint hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni a mentők, annak ellenére, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos azt állította, folyamatosan nő a tesztelési kapacitás. A lap megkeresésére Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója azt válaszolta, hogy az elmúlt napokban jelentősen tovább nőtt az OMSZ-hoz beérkező mintavételi megrendelések száma.

Győrfi hozzátette, hogy kapacitásaikat folyamatosan tovább erősítik, és igyekeznek minden tünetes beteghez 48 órán belül eljutni. Míg kezdetben néhány száz megkeresés futott be hozzájuk, most már napi több mint 5000 igénylést kapnak, sőt, egyes napokon meghaladja a 12 ezret is. A Népszava úgy értesült a mentők egyik mintagyűjtőjétől, hogy naponta átlagosan legfeljebb 5-6 ezer vizsgálatra van elég ember, ezért nem ritka, hogy négy-öt nap múlva érkeznek meg a mentők a Covid-tesztre várakozókhoz.

A napilap arról is ír, hogy miközben Müller Cecília kijelentette, Magyarországon nem következik be az egészségügyi rendszerek túlterhelése, mert megszervezték az ellátást, a terepen dolgozók egészen mást tapasztaltak. A Népszava információi szerint szerda estére a covidosok ellátásában már nemcsak a diagnosztika akadozott, hanem a fővárosi és a közép-magyarországi régió betegeinek a budapesti intézményekben nem volt hely, ezért őket a mentők a néhány napja hadrendbe állított váci, illetve ceglédi kórházakba vitték.

A lapnak szakértők arról is beszéltek, hogy 30 százalékos ágyfelszabadítás mellett nagyon nehezen lesz elkerülhető a tervezhető ellátások korlátozása. Ugyanakkor ameddig erre nincs miniszteri utasítás, a kórházaknak minden beteget fogadniuk kell. A dolgot nehezíti, hogy a fővárosi kórházakban hetek óta tart az Orbán Viktor által bejelentett felújítási program, így egyes részlegeken a festők miatt nem fogadhatnak betegeket.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik