Közélet

Titkolják Szijjártó helikopterezésének költségeit

Az ORFK arra sem válaszolt, hogy a kormánytagok mikor, milyen utakon használták a Készenléti Rendőrség gépeit.

Szijjártó Péter külügyminiszter idén összesen hétszer használta munkaügyekben a Készenléti Rendőrség helikoptereit, de azt nem tudni, ezek az utak mennyibe kerültek. A Népszava azt írja, az Országos  Rendőr-főkapitányság ezt közérdekű adatigénylésére sem árulta el.

Annyit írtak a lapnak, hogy a helikopterek üzemeltetési költségét nem a megtett kilométerek, hanem a repülési idő alapján tartják számon.

A repülési időről néhány napja Pintér Sándor belügyminiszter azt közölte, hogy az (2016. július 16-ától) összesen 5266 óra 37 perc volt. Ebből 5078 óra 47 percet szolgálati feladatokkal, 187 óra 50 percet más szervek igénye alapján, térítéses feladatokkal töltöttek a helikopterek.

Bár tavaly Demeter Márta LMP-s képviselőnek az ORFK még részletes tájékoztatást adott Szijjártó Péter helikopteres útjairól, idén már arra sem válaszolt, hogy a kormánytagok mikor, milyen útvonalakon használták a Készenléti Rendőrség gépeit. (Most arra  hivatkoztak, hogy az adatokat nem ők kezelik.)

A tavalyi összesítés alapján azonban az látszik, az elmúlt években a magyar  külügyminiszter fokozatosan kapott rá a helikopterezésre – írja a Népszava. A lap úgy tudja, Pintér Sándor belügyminiszter tavaly kétszer, idén egyszer sem vette igénybe a rendőrségi helikoptereket, de a pontos adatokért és az utazási költségekért újabb adatigénylést nyújtott be.

A rendőrségnek vették tripla áron, de Szijjártó is repked a szolgálati helikopterrel
A külügyminiszter az utóbbi időben többször használta a bőrülésekkel berendezett járművet, amely az EP-választási kampányban határszemlét tartó Matteo Salvinit is szállította. Az MD 902-es helikoptereket három éve vette a Belügyminisztérium jócskán túlárazva a rendőrség számára, és bár az ORFK szerint az összes gép ellát szolgálati feladatokat is, a VIP-kabin ilyen esetekben jókora átalakításra szorulhat.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter /Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik