Közélet

Parlament előtt a lex SZFE, visszaállamosítanák

Törvényjavaslatot nyújtottak be a szocialisták. Abban bíznak, hogy a kormánypártok is meghallják a magánosítás ellen tiltakozó hangokat.

Az előterjesztők (Tóth Bertalan, Gurmai Zita, Harangozó Tamás, Hiller István, Kunhalmi Ágnes, Tóth Csaba)  felidézik, mi minden történt azóta, hogy május 19-én a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi fenntartásba került.

Szerintük az elhibázott döntést vissza kell vonni, az alapítványt meg kell szüntetni, az egyetem fenntartását ismét állami feladatként kell meghatározni. Az MSZP politikusai szerint a májusi döntés óta többször is beigazolódott, hogy

súlyosan sérült az egyetemi szabadság több száz éves elve.

Az SZFE-nél nem egyszerű „adminisztrációs” változás történt. Az alapítvány kuratóriumába, az egyetem vezetésébe a kormány olyan embereket nevezett ki, akik úgy akartak gyökeres változásokat, hogy közben fittyet hánytak az oktatók és hallgatók véleményére, kéréseire.

Ki az a Szarka Gábor, és miért rá bízták az SZFE-ügyet?
A kancellár, egykori ezredes jó pozíciókat kapott az elmúlt nyolc évben az állami szektorban, reflektorfénybe azonban csak most került.

Az előterjesztők emlékeztettek arra, hogy október 23-án több mint tízezer ember tüntetett az Orbán-kormány egyetemi politikája ellen (és nem amellett).

Az ellenzéki képviselők szerint immár a kormánypártoknak is meg kell hallaniuk a diákok és oktatóik követelését, hogy az állam biztosítsa a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartását.

A „magánosítás” elhibázott döntését vissza kell vonni! 

A törvényjavaslat szerint a fenntartói jog a Színház- és Filmművészetért Alapítványról visszaszállna az államra. Az alapítvány megszűnne, a korábban átadott ingóságok, ingatlanok  ismét állami tulajdonba kerülnének.

Kiemelt kép: Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik