Közélet koronavírus

Ellenzéki önkormányzatok hiába kérik a kormányhivataltól, egy fideszes politikus viszont megkapta a helyi vírusadatokat

A Hatvanonline.hu vasárnap délután közzétette a térség településeinek hivatalos járványadatait, de a cikket rövid idő után el is tüntették a lap internetes oldaláról és a Facebookról is. A cikk helyén azóta csak egy üres oldal található.

A törölt cikk a 24.hu által megszerzett szövege szerint a Heves megyei 3-as számú országgyűlési választókerület 38 települését érintő, viszonylag friss járványügyi számait tartalmazta. A helyi aktív koronavírus-fertőzöttek 42. heti számadatai Szabó Zsolt fideszes országgyűlési képviselőtől származtak, a politikus pedig Kadlott Csabától, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatójától kapta meg a statisztikát.

Az adatsorból kiderült, hogy a 38-ból 25 településén tartanak nyilván igazoltan pozitív eseteket, közülük a legtöbbet, 30-at a választókerület központjában, Hatvanban regisztrálták. Az adatokban egyébként nincs semmi meglepő, a meglepetést legfeljebb az okozhat, hogy Szabó Zsolt hozzájuthatott a saját körzete adataihoz.

A főváros XV. kerületének ellenzéki önkormányzata ugyanis például hiába kérte a saját lakosságát érintő információkat.

Csütörtökön írtunk arról, hogy Németh Angéla polgármester levélben fordult Kalmár Patrícia kerületi tiszti főorvoshoz, hogy adja ki a kerületre vonatkozó adatokat. A tiszti főorvos helyett válaszoló Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője elutasította a kérést. Sára arra hivatkozott, hogy hivatalosan már június óta nincs járványügyi vészhelyzet Magyarországon, a vonatkozó kormányrendelet pedig nem engedi, hogy vészhelyzeten kívüli időszakban kiadja az információkat.

A vészhelyzet megszűnésével az adattovábbítás fent megjelölt jogalapja is megszűnt, így Budapest Főváros Kormányhivatala sajnos nem tud eleget tenni kérésének

– írta Sára Botond.

A 24.hu vasárnap megkereste a Hatvanonline.hu-t, hogy miért vonták vissza a cikket, választ azonban egyelőre nem kaptunk.

Kiemelt kép: Vasvári Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik