Belföld koronavírus

Sára Botond: nincs járványügyi veszélyhelyzet, így nem lehet kiadni helyi járványadatokat

Hiába dönt rekordokat minden létező statisztikában országszerte a koronavírus-járvány, Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője szerint nem lehet kiadni a védekezést segítő adatokat a fővárosi kerületeknek, mert nincs a járványügyi vészhelyzet.

Az ellenzéki vezetésű XV. kerületi önkormányzat október 13-án segítséget kért a Budapest Főváros Kormányhivatala alá tartozó népegészségügyi osztálytól. Németh Angéla polgármester levélben fordult Kalmár Patrícia kerületi tiszti főorvoshoz, hogy a pandémiás helyzet megfelelő kezeléséhez adja ki a kerületre vonatkozó járványügyi adatokat.

A polgármester a többi között azt kérte, hogy napi vagy heti rendszerességgel tájékoztassák az önkormányzatot az igazolt fertőzöttek, az érintett kontaktszemélyek és a kórházban kezelt betegek számáról.

A kerületnek a tiszti főorvos helyett a kormányhivatal vezetője küldött választ. Sára Botond, aki korábban a VIII. kerület fideszes polgármestere volt, hétfői keltezésű levelében azt írta, hogy a márciusban kiadott, veszélyhelyzetet szabályozó kormányrendelet csak a veszélyhelyzet idejére tette lehetővé az önkormányzatok számára történő adattovábbítást. A vészhelyzetet az első hullám lecsengése után, június 30-án megszüntette a kormány.

A vészhelyzet megszűnésével az adattovábbítás fent megjelölt jogalapja is megszűnt, így Budapest Főváros Kormányhivatala sajnos nem tud eleget tenni kérésének

– írta Sára Botond, aki az információk beszerzéséhez a kizárólag országos és megyei szintű adatokat közlő koronavirus.gov.hu-t ajánlotta a kerületi vezető figyelmébe.

A napokban derült ki, hogy Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője nem lesz egyéni képviselőjelölt a 2022-es parlamenti választáson, helyette a tavalyi önkormányzati választáson alulmaradó Sára Botond indulhat majd a Józsefvárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik