Közélet

Az Európai Parlament tárgyalói szerint nagyon messze van még a megegyezés a jogállami mechanizmusról

Befejeződött az informális egyeztetések első köre a jogállami mechanizmusról az Európai Parlament és az Európai Tanács között, közölte a tárgyalásokért felelős két képviselő, a finn Petri Sarvamaa és a spanyol Eider Gardiazabal Rubial.

A közlemény szerint néhány pontban közeledtek az álláspontok, de még mindig nagyon messze vannak egymástól.

Az európai adófizetők és állampolgárok megérdemlik, hogy valóban működő jogállami mechanizmust hozzunk létre, amit a gyakorlatban is alkalmazni lehet.

– közölte a két képviselő. A tárgyalások következő köre a hónap későbbi részében lesz majd.

A jogállami mechanizmust az uniós tagállamok kormányfői még nyár végén fogadták el, de akkor a részletek nem lettek kidolgozva. Nemrég a német soros elnökség bemutatott erről egy kompromisszumos javaslatot, ami teljesen elvette volna a mechanizmus élét, és inkább az uniós költségvetés védelmére törekedett volna.

Az Európai Parlament nagy pártcsaládjainak vezetői viszont jelezték, hogy nem fogadják így el a mechanizmust, amivel  leginkább Magyarországot és Lengyelországot célozná az Európai Unió. A jogállami mechanizmus lényege, hogy meg lehessen vonni a támogatásaokat azoktól a tagállamoktól, amelyek megsértik az unió alapértékeit.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik