Közélet

Szabálysértést sem követtek el a trollok, akik csónakról zavarták meg Karácsony rendezvényét

Nem követett el bűncselekményt, de még szabálysértésről sem lehet beszélni annak a motorcsónakosnak az esetében, aki tavaly megzavarta Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt dunai kampánynyitó rendezvényét — derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Népszavának küldött válaszleveléből.

2019 szeptemberében három kapucnis, napszemüveges alak közelítette meg egy csónakban a rendezvény helyszínét, majd a jármű elejére ragasztott hangfalakból egy ismert cirkuszi indulót bömböltettek nagy hangerővel. A csónak tulajdonosa az egyik fideszes önkormányzati cég alkalmazottja.

Mivel a hajó lajstromszámát kitakarták, a csónak tulajdonosával szemben a rendőrség eljárást kezdeményezett, ám ezt azóta megszüntették. A BRFK szerint ugyanis a kishajókra nem is vonatkoznak olyan szigorú szabályok, mint például az autósokra, akiknél a rendszám buherálása egyenesen bűncselekmény. Csakhogy a Népszava megnézte a jogszabályokat és arra jutottak, hogy a rendőrség érvelése sántít, ráadásul más esetekben igencsak szigorúan lépnek fel a hajósokkal szemben. A lap szerint a rendőrség döntése furcsa, mert a lajstromszám lényegében olyan, mint az autóknak a rendszámtábla. A Büntető Törvénykönyvben külön passzus szerepel az egyedi azonosító jellel való visszaélésről: bűncselekmény, ha valaki ilyen jelet eltávolít vagy meghamisít. A BRFK is úgy látta eredetileg, a motorcsónak esetében is ilyen visszaélés történhetett: ezen a jogcímen indítottak vizsgálatot — teszi hozzá a lap.

A rendőrség szerint azonban a vízi közlekedés más elbírálás alá esik, ott „nincsen olyan szabálysértés, amely a lajstromszám letakarását szankcionálná”. A BRFK válaszában egy olyan miniszteri rendelkezést jelölt meg magyarázatként, amely szerint a 20 méternél kisebb hajókrakevésbé szigorú szabályok vonatkoznak a feliratozásnál. Csakhogy ugyanez a rendelet azt is előírja, hogy az ilyen járműveken is fel kell tüntetni a nevet vagy a jelet. Ráadásul az adott esetben nem is az a kérdés, hogy kell-e jel vagy sem, mert a motorcsónaknak volt lajstromszáma, csak kitakarták.

A Népszava derítette ki korábban, hogy a tavalyi akciót elkövető Á. Zoltán egyben a motorcsónak tulajdonosa is, aki a fideszes vezetésű XXI. kerület cégének, a Csepeli Városgazda Zrt.-nek az alkalmazásában áll, és az egyik népszerű Duna-parti vendéglátói egységnek a csoportvezetője. Á. Zoltán egyben annak a Csepeli Utánpótlás SE-nek a munkatársa, amely évente komoly támogatást kap a kerülettől..

Megtalálták azt a csónakot, amivel megzavarták Karácsony Gergely programbemutatóját
A vezető mögött egy kapucnis férfi és egy nő ült a járműben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik