Belföld

Markó Béla: Orbán beszéde nem használt a határon túliaknak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az RMDSZ egykori elnöke szerint a határon túli magyarok megítélésének árthat a magyar  kormány külpolitikája.

Markó Béla a Klubrádióban Orbán Viktor tusnádfürdői szerepléséről azt mondta, az erdélyi magyaroknak sokat árthat, ha rossz a viszony Magyarország és Románia között, ha a magyar miniszterelnök a román politika fricskázásával kezdi beszédét. Az RMDSZ egykori elnöke abban bízott, hogy a két kormányfő előző napi találkozójá után javul a viszony, párbeszéd kezdődik. A megbeszélést ugyan egy gyönyörű barátság kezdeteként jellemezte a magyar kormányfő, ám másnapi beszédéből már egyfajta lesajnálás sugárzott.

Ez sok magyar politikust jellemez, ha a szomszédos országokról beszélnek, ám ez nem használ a párbeszédnek, az erdélyi magyaroknak, akiknek csak a „virtuális világuk” van Magyarországon, ami érződött abból is, amikor egy táborlakó arról érdeklődött, mikor jön Tusványosra Donald Trump. Markó Béla leginkább azt furcsállotta, hogy

  • a kormányfő semmit nem mondott arról, milyen módon rendezné a környező országokban élő magyar közösségek helyzetét,
  • egyértelműen negatívan beszélt a Nyugatról (az Egyesült Államokról és az Európai Unióról), miközben a kommunista Kínát méltatta.

Markó Béla szerint mostanra már kialakult egy hol kimondott, hol kimondatlan szembenállás Románia, Szlovákia, Csehország és Magyarország között. Geopolitikailag az Orbán-kormány másfelé halad (beleértve az orosz-ukrán háborút is), ami régóta kihat a románok és a romániai magyarok viszonyára. Arról sincs meggyőződve, hogy az RMDSZ nemrég azért került ki a kormányból, mert a kormánypártok nem szívesen működnek együtt olyan szervezettel, amely közel áll Fideszhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik