Közélet

A kormány szembement Lázárral: rengeteg dohánybolt menekült meg

A Privátbankár vette észre, hogy a kedd éjszaka a Magyar Közlönyben megjelent salátatörvény Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról egyik pontja úgy rendelkezik: hatályát veszti a  fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a  dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény 24/B. § (1) bekezdése.

A most kivett paragrafus egyébként Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos 2019. júniusi törvényjavaslata alapján került be a jogszabályba 2019 decemberében.

Lázár azokat a kijelöléssel odaítélt dohányboltokat akarta bezáratni, amelyek olyan városban működnek, ahol van koncessziós pályázat alapján működő trafik is. Ezt húzta keresztül a kormány.

Kijelölés akkor jöhet szóba, ha a nyilvános pályázat eredménytelen, vagy bármely dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság gyakorlása az adott településen megszűnt, illetve még nem folyik. Az ND Nonprofit Zrt. aktuális nyilvántartása szerint ilyen kijelölt dohánytermék-kiskereskedőből jelenleg 670 darab van az országban. 2015 óta új koncessziós pályázatot nem írt ki az ND Nonprofit Zrt., azóta csak kijelöléssel ítélnek oda trafikokat, így a lista folyamatosan bővül.

Kiemelt kép: Kovács Attila/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik