Közélet

A budapestiek többsége szerint politikai csata zajlik a Lánchíd körül

A fővárosi lakosság 61 százaléka szerint a kormány a fővárost akarja nehéz helyzetbe hozni azzal, hogy nem emel a Lánchíd felújítására szánt támogatási összegen. Így vélekedik a kormánypárti szavazók negyede is — számolt be a Publicus Intézet kutatásának eredményéről a Népszava.

A megkérdezettek 53 százaléka tartotta politikai játszmának azt is, hogy a főváros megtiltotta a Lánchíd bevonását az augusztus 20-i tűzijátékba az átkelő állapotára hivatkozva. Mint írják: a budapestiek 70 százaléka szerint a kormánynak több pénzt kellene adnia az átkelő felújítására, mint az a 6 milliárd forint, amelyet még a korábbi Tarlós-kabinetnek ígért. A fideszes szavazók harmada is hasonlóan vélekedik, az ellenzéki táboron belül viszont elsöprő a többség (90-98 százalék), ráadásul a bizonytalanok háromnegyede is többet vár a kormánytól. A válaszadók 84 százaléka szerint inkább országos, míg 10 százaléka szerint fővárosi jelentősége van a Lánchídnak.

Az átkelő használhatatlanná válása esetén a lakosság a bajt elsősorban a kormánynak róná fel (38 százalék), és nagyjából 14 százalék tartaná felelősnek Tarlós István egykori főpolgármestert. Karácsony Gergelyt 26 százalék okolná a kialakult helyzetért, ezt az arányt a kormánypárti választók véleménye erősíti fel, akiknek csaknem háromnegyedük gondolkodik így a főpolgármesterről. A válaszadók 16 százaléka szerint azonban a kormány és Karácsony Gergely is felelős, erről leginkább a bizonytalan pártválasztók gondolkodnak így.

Tarlós „nem csodálkozna”, ha a kormány elvenné Karácsonytól a Lánchidat
Ő nem szívesen engedné át, ha még főpolgármester lenne.

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik