Közélet

Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék Göd ügyében

Összegyűlt a szükséges számú aláírás, így az ellenzéki képviselők a mai napon utólagos normakontroll indítvánnyal az Alkotmánybírósághoz fordulnak a különleges gazdasági övezetekről és a gödi különleges gazdasági övezet kijelöléséről szóló kormányrendeletek alaptörvény-ellenessége ügyében,

közölte szerdán Szél Bernadett. A független országgyűlési képviselő azt írta, hogy „kormány a veszélyhelyzetben kapott kivételes jogalkotói hatáskörével visszaélve lehetővé tette ún. különleges gazdasági övezetek kijelölését önkormányzati tulajdonban lévő területeken”, hozzátéve, hogy „a különleges gazdasági övezetté nyilvánítás semmilyen járványügyi védekezési célt vagy a járvány gazdasági hatásainak enyhítését nem szolgálja”.

Göd mintájára egy sor település adóbevételeit elveheti a kormány
Semjén Zsolt törvényjavaslata a fideszes többségű megyei önkormányzatokat hozná helyzetbe.

Nyilvánvaló célja az ellenzéki önkormányzatok kivéreztetése, illetve a nagyberuházásokkal szembeni helyi ellenállás letörése azzal, hogy az övezetbe tartozó ingatlanok tulajdonjoga és a helyi adók a kormánypárti többségű megyei önkormányzatokhoz kerülnek,

emelte ki a politikus. Szél hozzátette azt is, hogy egyik pillanatról a másikra, több száz millió forintos adóbevételtől és értékes ingatlanoktól fosztották meg az ellenzéki vezetésű várost mindenfajta felkészülési idő, kártalanítás vagy jogorvoslat nélkül, ami súlyosan sérti a jogbiztonságot, a tulajdonhoz való jogot, a kártalanítás nélküli kisajátítás tilalmát, a jogorvoslathoz való jogot, illetve a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, mert ilyen jogfosztás csak ellenzéki vezetésű önkormányzatot ért.

Ezért ellenzéki politikusok (Szél Bernadetten kívül Bősz Anett – Liberálisok, Dudás Róbert – Jobbik, Fekete-Győr András – Momentum, Hadházy Ákos – független, Harangozó Tamás – MSZP, Kocsis-Cake Olivio – Párbeszéd, Schmuck Erzsébet – LMP, Varju László – DK) utólagos normakontroll indítvánnyal az Alkotmánybírósághoz fordultak – olvasható a közleményben.

Kiemelt kép: 24.hu/Mohos Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik