Belföld

Göd mintájára egy sor település adóbevételeit elveheti a kormány

Semjén Zsolt törvényjavaslatot nyújtott be a különleges gazdasági övezetekről, ez kimondja, hogy a legalább ötmilliárd forint költségigényű beruházások adóbevételeit a településektől a megyei önkormányzathoz irányítják az „arányos elosztás” érdekében. A Pest megyei Göd esetében korábban kormányrendelettel tették át az ellenzéki vezetésű település adóbevételeinek egy részét a fideszes megyei önkormányzathoz. Az akkori rendelet 100 milliárdosnál nagyobb beruházások esetében tette lehetővé az övezet kijelölését és a megyei önkormányzat bevonását, a friss javaslat viszont az értékhatárt ötmilliárdra szállítja le, így számos település bukhatja el bevételei jó részét.

A különleges gazdasági övezetek kijelöléséről nyújtott be törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – vette észre az Atv.hu.

Az indítvány alapján a legalább 5 milliárd forint teljes költségigényű, munkahely-teremtő és -megtartó beruházások helyszínét és közvetlen környezetét nyilváníthatják különleges gazdasági övezetté. A különleges gazdasági övezetben a települési önkormányzat egyes feladat- és hatásköreit a megyei önkormányzat veszi át.

A törvényjavaslat azt a kormányrendeletet terjeszti ki, ami szűk egy hónapja a veszélyhelyzetre hivatkozva a tavalyi önkormányzati választáson ellenzéki vezetést választó Göd ipari parkjának adóbevételeit irányították át a fideszes többségű Pest megyei önkormányzathoz. A településen működik a Samsung-gyár, amely adók formájában a város bevételeinek harmadát biztosítja,

Az akkori rendelet úgy szólt, a különleges gazdasági övezetek kijelölésének feltétele, hogy a kormány által nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű és legalább 100 milliárd forint teljes költségigényű beruházás legyen a területen.

Ehhez képest Semjén törvényjavaslata már ötmilliárd forintnál nagyobb beruházásoknál teszi lehetővé a különleges gazdasági övezet létrehozását, ilyenből pedig sokkal több van. Mindezek alapján számos önkormányzat adóbevételeinek nagy része kerülhet át a megyei önkormányzatokhoz – amitől az ellenzék már akkor is tartott.

Ez azért is figyelemre méltó, mert az októberi önkormányzati választáson mind a 19 megyei önkormányzatban a Fidesz került többségbe, miközben számos városban veszített.

A törvényjavaslat indoklása szerint a szabályozással a cél a kiemelt gazdasági jelentőséggel bíró térségek gazdasági fejlődésének előmozdítása, a munkahelyek megőrzése és újak létesítése olyan elkülönített területek létrehozásával, amelyek kedvező körülményeket teremtenek a gazdasági tevékenységhez. A különleges gazdasági övezetek hatása túlmutat a települési önkormányzatok határain, a törvényjavaslat szerinti megoldás arányosabb pénzelosztást tesz lehetővé a megyén belül, arra tekintettel, hogy az ilyen övezetben megvalósuló beruházások nem csupán egy településen, hanem akár a megye egész területére fejtik ki hatásukat – olvasható.

A megyei önkormányzathoz befolyó adóbevételt annak rendelete alapján célzottan használhatják fel a megyei, különösen a beruházással érintett települések területén megvalósuló fejlesztések és a települések működésének támogatására Semjén Zsolt szerint.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.