Közélet

Varga Judit: Nagyon lejteni fog a pálya

Az igazságügyi miniszter továbbra is elvárja, hogy Brüsszel biztosítsa a magyar kormánynak a lehetőséget, hogy elmondhassa álláspontját az Európai Parlamentben a Magyarországgal kapcsolatban zajló plenáris vitán.

Orbánt hiába hívta Brüsszelbe az EP elnöke
A miniszterelnök Varga Juditot küldi maga helyett, neki viszont nem adnak szót a vitában.

Varga Judit szerdán, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nyilatkozva kifejtette, továbbra is kérdéses, hogy hozzászólhat-e a magyar koronavírus-törvényt érintő vitához, pedig a jogállamiság, a tisztességes eljárás és a demokrácia összes alapelve ezt kívánná. Ezek olyan alapértékek, amelyeket szerinte „álságosan és folyamatosan” számon kérnek Magyarországon.

A tárcavezető morálisan elítélendőnek nevezte, hogy az európai baloldali frakciók akkor foglalkoznak újra a magyar jogállamisággal, amikor embereik ezrei halnak meg és millió veszítik el az állásukat Európában a járvány miatt.

Nem vagyok meggyőződve afelől, hogy emögött nem a magyar baloldali EP-képviselők kezdeményezése áll, és nem ők fogják a tollat

– mondta.

Varga Judit azt kérdezte, ha már sor kerül erre a vitára, miért nem első reflex az EP részéről, hogy meghívja a magyar kormányt.

Nagyon lejteni fog a pálya abban az irányban, hogy megint meghallgassuk a szokásos vádakat az országgal szemben

– fogalmazott.

Hangsúlyozta, kötelességének érzi, hogy akármilyen áron is, de elhangozhasson az ezzel ellentétes álláspont, hogy a vitát követők közelebb kerülhessenek a valósághoz.

Az igazságügyi miniszter kitért arra is, nincs írott szabály arra, hogy ki képviselje a kormányokat a plenáris ülés vitáin.  Aláhúzta, Brüsszelnek egyetlen demokratikus válasza, hogy engedélyezik jelenlétét, egy ezzel ellentétes lépésnek pedig diplomáciai következményei lesznek.

(MTI, kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik