Közélet

Még mindig nem fizetett a BKV-nak a metrókocsikat felújító orosz cég

Nem igazán halad a BKV és az orosz Metrowagonmas közötti kötbérharc — derül ki a Népszava cikkéből. A BKV 2019 február elején perelte be az M3-as metróvonalon közlekedő kocsikat felújító orosz Metrowagonmast (MWM), mivel a cég nem volt hajlandó megfizetni a fővárosi közlekedési cég által követelt kötbért. Az oroszok a kezdetektől makacsul vitatják ennek összegét. Az M3-as metróvonal járműállományának korszerűsítéssel egybekötött felújítására 219,2 millió euróért, akkori áron mintegy 69 milliárd forintért vállalkozott az orosz gyártó.

A BKV kárigénye az újabb hibák észlelése, illetve a javítás idejére kieső járművek után felszámolható kárátalány okán azóta többszörösére duzzadt. Március végére — kamatok nélkül — meghaladta a 23 millió eurót, ami a jelenlegi 350 forintos euróárfolyamon számítva 8,1 milliárd forint plusz a kamatok. Ebben pedig a kieső reklámbevételek nincsenek benne. A teljes kárigényből az orosz cég alig 1,2 millió eurót (430 millió forintot) ismer el, ami a kár alig 5 százaléka. Bár a korábbi egyeztetéseken felmerült, hogy „természetben fizetnének” a légkondicionálók utólagos beszerelésével. A BKV és a városvezetés 6,8 milliárd forintnak megfelelő kötbér megfizetését kéri a perben, ami a lap cikke szerint nem igazán halad.

A BKV ezért új fogást keresett az orosz gyártón: a cég a 2015-ben aláírt vállalkozói szerződés értelmében jótállási biztosítékot köteles adni. A bankgaranciák jelenlegi értéke csaknem 11 millió euró (3,8 milliárd forint), amelyből a közlekedési cég az 1,6 milliárd forint értékű járműállási kárátalányt lehívhatónak találta. A Népszava értesülése szerint az ügyvédi vélemények alapján a kárátalány jótállási biztosítékból való lehívása kockázatos vállalkozás lenne, mivel az orosz gyártó perben követelheti vissza az összeget, sőt további kárigénnyel is felléphet és a bankgarancia lehívása esetén megromolhat a kapcsolat az MWM-mel, így a cég lehet, hogy nem teljesítené a jótállási kötelezettségeit, így például a rozsdásodásból eredő javításokat és cseréket.

Kivonják a forgalomból a felújított orosz metrókat
A BKV ideiglenesen kivonja a forgalomból a felújított metrószerelvényeket.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik