Közélet koronavírus

Merkely: Nem dübörög a járvány, de a vírustól még nem tudtunk megszabadulni

A Hvg.hu-nak adott interjút Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, azon tudósok egyike, akivel Orbán Viktor miniszterelnök is konzultálni szokott.

Merkely a beszélgetésben elmondta: a vártnál kevesebb budapesti vett részt szerdáig a múlt héten elindult koronavírus-szűrővizsgálaton, ezért kezdeményezett egy megbeszélést Karácsony Gergely főpolgármesterrel és a kerületi polgármesterekkel, kérve, hogy segítsenek a mobilizálásban. A megbeszélés időpontjáig a pestiek 32, a budaiak 53 százaléka jelent meg a tesztelésen, ami jóval alatta van a vidéki eredményeknek és a remélt, legalább 70 százalékos részvételnek. A rektor hangsúlyozta: ha nem megy el elég ember, nem lesz kellően rétegzett az eredmény, nem lesz világos kép a fertőzöttségről és az átfertőzöttségről. A teljes szűrőprogramot május 15-én fejezik be.

A lehetséges budapesti, illetve Pest megyét érintő lazításokkal kapcsolatban elmondta: fontos volna tudni, hogy változott-e a korábban Budapest-fókuszú járvány, lehet ugyanis, hogy fegyelmezett magatartásukkal a fővárosiak levitték az aktív fertőzöttek számát. Ő mindenesetre optimista, és nyitás párti, azonbana  maszkviselést a felnőttek számára kötelezővé tenné az utcán és a munkahelyeken is.

Nem dübörög a járvány, de a vírustól még nem tudtunk megszabadulni — mondta arra, hogy egy 10 milliós országban csütörtökre 39 új igazolt beteget regisztráltak, pénteken pedig még ennél is kisebb, 28 fős növekedés volt. Úgy fogalmazott,

tankönyvi értelemben járvány már nincs, de a járványveszély megmaradt.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik