Közélet

Merkely: ősszel jobban terjedhet a koronavírus

Együttműködést kért a Semmelweis Egyetem rektora azoktól, akiket kiválasztanak az országos szűrőprogramba.

Merkely Béla azt kérte, aki kap értesítést, vegyen részt a koronavírussal kapcsolatos szűrőprogramban. A Semmelweis Egyetem rektora az állami rádió Vasárnapi újság című műsorában megismételte, véletlenszerűen választottak ki embereket egy eddig példátlan járványügyi kutatáshoz.

A négy egyetem – Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem és Pécsi Tudományegyetem – által végzett országos reprezentatív járványügyi vizsgálat még nem volt a világon, ez lesz az első, teljes országot lefedő szűrési program – fűzte hozzá.

A programba a feltételezett fertőzötti arányból kiindulva 17 780 embert hívtak meg. Ők korra, nemre, regionális elhelyezkedésre vonatkozóan is reprezentálják a magyar társadalmat. A vizsgálat eredménye alapján így lehet következtetni arra, hogy a különböző társadalmi rétegekben mekkora lehet a fertőzöttség aránya.

17 ezer magyar embert tesztel koronavírusra a négy orvosi egyetem
Május elsejével indulnak a tesztek, a hónap végére már lehetnek eredmények.

Merkely Béla kiemelte: vért is vesznek a kiválasztottaktól, amiben az ellenanyag jelenlétét vizsgálják, de lehet, hogy a vércsoport is befolyásolhatja a kitettséget a vírusnak, vagy a szövődmények kialakulását. Egyes kínai és amerikai adatok azt mutatják, hogy a 0-s vércsoport egy kis védettséget jelent, az A-s vércsoportúaknál kicsit nagyobb a kitettség.

Az országos szűrőprogramban számos más lényeges paramétert is vizsgálnak, hogy teljes képet kapjanak a magyar helyzetről. Azért, hogy minél pontosabb képet kapjanak a népesség rizikófaktorairól, ötven kérdést is feltesznek a programban résztvevőknek.

Fontos tudni, a kiválasztottak mintegy 500-1000 honfitársukat is képviselik a vizsgálatban, ezért Merkely Béla arra kért mindenkit, aki értesítést kap, menjen el a szűrésre,

vagy tegye lehetővé, hogy azt a szakemberek az otthonában elvégezzék, hogy minél pontosabb legyen a kép a magyar társadalom koronavírus-fertőzöttségéről.

A rektor az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány első hulláma, úgy tűnik, szépen lassan lecsendesedik, várhatóan az új fertőzöttek aránya tovább csökken. Ezzel együtt fontos, hogy a magyarok továbbra is tartsák a távolságot, a higiéniai szabályokat.

Merkely Béla azt mondta, a nyár nem kedvez a felső légúti megbetegedéseknek. A szabadban nem, a zárt közösségekben, például idősotthonokban, még akkor is terjedhet – hívta fel a figyelmet. Ősszel ismét jobban terjedhet a betegség, de hogy mennyire, az sok mindentől függ – közölte.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik