Közélet koronavírus

Telemedicina-rendelet: beutaló, gyógyszer és terápiás javaslat távkonzultációval

A Portfolio írta meg, hogy a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg a Kormány 157/2020. (IV. 29.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet során elrendelt egyes egészségügyi intézkedésekről. Eszerint az egészségügyi szolgáltatás nyújtásának és finanszírozási elszámolásának nem feltétele a beteg személyes jelenléte , ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése ezt lehetővé teszik. A lap szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a rendelet megteremti a távkonzultáció jogszabályi lehetőségeit az egészségügyben.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet azt is kimondja, hogy telemedicinának minősül az a tevékenység, amelynek célja a beteg távollétében:

  • a beteg egészségi állapotának szakmai megítélése,
  • a betegségek, illetve azok kockázatának felderítése,
  • a konkrét betegség(ek) meghatározása,
  • a beteg állapotának pontosabb megítéléséhez szükséges további vizsgálatok elrendelése, gyógykezeléselindítása,
  • ezek kezelések eredményességének megállapítása (távkonzultáció), valamint
  • a beteg állapotának követése és diagnózis felállítása távmonitoring eszközökkel és egyéb infokommunikációs technológiák révén hozzáférhető információk alapján.

Távkonzultáció keretében egyebek mellett lehetőség nyílik online beutaló kiállítására, pszichoterápiára, szoptatási tanácsadásra, szülői tanácsadásra, gyógyszer rendelésére, betegirányításra, amely a szakorvosi távkonzultációt megalapozza, illetve

diagnózis, terápiás javaslat felállítására távdiagnosztikai eszközzel.

A rendelet azt is leszögezi, hogy a szolgáltatások után az átlagfinanszírozás utólagos elszámolása keretében a költségek érvényesíthetőek.

Kiemelt kép: MTI/Vajda János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik