Közélet koronavírus

Müller Cecília: vannak betegek, akiket már le lehetett venni a lélegeztetőgépről

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs csütörtök délelőtti tájékoztatóján elismételte Gulyás Gergely a kormányinfón elhangzott szavait: a kijárási korlátozások május 3-ig érvényben maradnak. Ma reggel hat órától a szerb-magyar államhatár közelében élők kölcsönösen átléphetnek a határon, Hegyeshalomnál szintén biztosított az átjutás az ingázók számára. 536 esetben rendeltek el hatósági karantént, így jelenleg 10 942 házi karantén van érvényben, eddig 1200 emberrel szemben kellett intézkedni a karantén megszegése miatt. Rémhírterjesztés miatt 70 esetben járt el a rendőrség.  A Magyar Közlönyben erről megjelenő kormányrendelet szerint az önkormányzatok a következő két hétvégén is rendeletben határozhatják meg településeiken a kijárási korlátozással kapcsolatos szigorúbb magatartási szabályokat.

Müller Cecília országos tiszti főorvos kitért a reggel közölt adatokra: már 55390, a vírus örökítő anyagán alapuló tesztet végeztek el. Jelenleg 850 főt ápolnak az egészségügyi intézményekben, közülük 61-en lélegeztetőgépen vannak, de több beteg már lekerülhetett a lélegeztetőgépekről. 2284 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg. Ezzel 239 főre emelkedett az elhunytak száma, 390-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Hozzátette:

még nem vagyunk a járvány végén, emelkedik a fertőzöttek száma.

Országszerte folytatódik az idősotthonok ellenőrzése, illetve az ezzel egybekötött konzultációk. Az intézményeket folyamatosan fertőtlenítik, elsőként a nagyobb létszámú otthonokat, majd rátérnek azokra a helyszínekre, ahol nincs igazolt fertőzött.

Müller Cecília kitért arra, hogy érthető módon megnőtt az igény a fertőtlenítőszerekre, több gazdasági szereplő is átállt ezek előállítására. 70 új engedélyt adtak ki ilyen tevékenységre. Többféle fertőtlenítőszer létezik, van, ami gombaölő hatással is bír, a tisztítószerek hatásáról fontos tájékozódni. Csak az engedéllyel rendelkező fertőtlenítőszerek hatásosak. A felületek fertőtlenítésére tökéletesen megfelel a hipó is. A gyártó által feltüntetett töménységet nincs értelme túllépni, az a hatásfokon nem javít, a környezetet viszont megterheli. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy a tisztítószereket tilos élelmiszerek dobozaiba, üvegeibe tenni, mert rendkívül balesetveszélyes.

Újságírói kérdésre elhangzott: nem igaz, hogy az érkezett maszkok, felszerelések csak egy raktárban porosodnak és nem osztják ki azokat. A védőfelszereléseket folyamatosan osztják ki, de egy egészségügyi dolgozó naponta több darabot is elhasznál ezekből, mivel csak egyszer lehet felvenni azokat.

Nem csak az autoimmun betegségek növelik a kockázatot, hanem minden krónikus betegség — mondta el Müller Cecília.

A Zalai Hírlap szerint előfordult, hogy a honvédség vonult ki fertőtleníteni idősotthonokat. Müller Cecília szerint tisztító, megelőző jellegű fertőtlenítést végeztek. A Ripost kérdése az volt, hogy a virágok szirmain, szárain megtapadhat-e a koronavírus. Közeledik az anyák napja, ez adja a felvetés aktualitását. Müller Cecília elismételte: a tárgyakkal jellemzően nem terjed a vírus, nyugodtan meg lehet lepni az édesanyákat virággal.

A Demokrata arra volt kíváncsi, hogy Kínához és az Egyesült Államokhoz hasonlóan Magyarországon is megfigyeltek-e már vérrögképződést a koronavírus szövődményeként. Müller Cecília elmondta: a betegség során, az úgynevezett citokin-vihar nevű reakció miatt előfordulhat vérrögképződés.

Kiemelt kép: Az Országos Mentőszolgálat védõruhába öltözött munkatársai a lakók második tesztelésére készülnek a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthonában. Kovács Tamás/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik