Közélet

Műemlék épület van a birtokában? Így fogjon neki a felújításnak

Noha sokan idegenkednek tőle, hogy műemlék védettség alatt álló ingatlant vásároljanak az ezekre általában jellemző leromlott állapot, illetve szigorú felújítási előírások miatt, az építőipari anyagok fejlettsége miatt már kevésbé van miért aggódni. Ha ilyen épületet örökölt, vagy kihagyhatatlan üzletet talált, van rá megoldás, hogy visszaadja az ingatlan régi fényét.

Penészes, dohos, átvizesedett falak, mállott vakolat, omladozó, méregdrága felújítás

– általában ezek jutnak eszébe a legtöbb embernek a felújításra váró műemlék épületekről, amelyeket ráadásul a renoválásukra vonatkozó szigorú szabályok alapján nem is alakíthatunk kedvünk szerint. Ugyanakkor nem érdemes megijedni a felújítási munkálatok súlyától abban az esetben, ha hozzájutunk egy ilyen ingatlanhoz: például azért, mert bombaüzlet volt megvenni, vagy azért mert öröklés útján hozzánk került.

Mára már ugyanis olyan fejlett fal és vakolat felújító rendszerek léteznek, amelyek hosszú távon képesek újjá varázsolni az átnedvesedett falakat. Ezek segítségével akár egy dohos pincéből is kialakíthatunk egészséges levegőjű edzőtermet, vagy szaunával felszerelt relaxációs helyiséget.

A régi épületek falainak károsodását a leggyakrabban a víz okozza, ugyanis ezek az ingatlanok többnyire vízszigetelés nélkül készültek. Ezeket a falakat speciális anyagokkal és némi hozzáértéssel tartósan rendbe tehetjük, az úgynevezett szárító- és felújító vakolatokkal, amelyek meggátolják a későbbi átnedvesedést. Ezek használata kifizetődő, mert egy átnedvesedett, penészedő szoba akár az egészségre is ártalmas lehet hosszabb távon.

Az átvizesedő falaknak egyébként természetes és „emberi” okai is vannak. Előbbiek közé tartozik például az eső, a fallal érintkező talajvíz, vagy éppen a falszerkezetekben található sótartalom által felvett nedvesség. Utóbbiak közé pedig a vízszigetelés hiánya, vagy az épületben nem megfelelően szigetelt vizesblokk szivárgása. Ezeket egytől-egyig ki lehet küszöbölni.

Felújítási megoldások

Ha például egy olyan ingatlanhoz jutottunk hozzá, amelynek pincéjében konditermet szeretnénk kialakítani, ám azt eddig lomok tárolására használták, alapos felújításra van szükség. Ha a falakon korábbi nedvesedés foltjai láthatók, padló pedig nehezen tartható tisztán, mert folyamatosan potyog a vakolat, egészen biztos, hogy a falakban a folyadék utánpótlása folyamatos. Ezt kell megszüntetni, hogy a helyiség használható legyen.

Ez esetben a teljes vakolatot érdemes leverni, és úgynevezett szárítóvakolatot felvinni a falakra, ami hosszú távon képes orvosolni a problémát. 

Ezen kívül érdemes úgynevezett vízeloszlató alapozót is használni.

Ha ugyanebben a pincében szaunát és fürdőszobát szeretnénk kialakítani, valamint csempézni a falakat, fontos néhány egyszerű szabályt betartani. A csempézés mindenképpen csak a szükséges mértékben történjék, a fel felső körülbelül egyméteres szakaszát ne burkoljuk, hagyjuk lélegezni a falat. Természetesen ebben az esetben is érdemes szárítóvakolatot használni, valamint vízelosztó alapozást alkalmazni.

Ezeket az anyagokat egyébként nem kizárólag műemlék épületekben használhatjuk, minden olyan ingatlanban érdemes alkalmazni ezeket, amelyek hajlamosak a nedvesedésre, penészesedésre.

A lakásfelújítás célegyenese: mit kell tudnunk a glettelésről és a festésről?
Azonban még ebben az utolsó fázisban is el lehet követni hibákat: egy egyenetlen fal, vagy egy rosszul megválasztott szín plusz munkával, plusz

Ezt kihagyni azért sem érdemes, mert nincs annál idegesítőbb, mint amikor egy frissen festett fal nedvesedni kezd, ráadásul pénzkidobás is, ha ugyanis a falak penészednek, újrakezdhetjük az egész felújítást.

Tippek, trükkök, praktikák

A felsorolt javaslatok mellett összeszedtünk néhány egyszerű tippet arra is, hogyan előzzük meg a falak átnedvesedését. Fontos például:

  • Csak olyan festékkel fessünk, ami páraáteresztő.
  • A bútorok ne legyenek közvetlenül a fal mellett, mert megakadályozzák a természetes levegőcirkulációt és helyi foltosodást okozhatnak.
  • Ne burkoljuk a falat, vagy csak részlegesen (csempe, lambéria).
  • Ne takarjuk el a falat textillel sem.
  • Szellőztetés, légcsere fontos.
  • Légkondicionálót csak a szárítóvakolat teljes megkötése után használjunk.

30 év, 30 hét, 31 ajándék!

Cégünk megalapításának 30 éves évfordulója alkalmából nagyszabású nyereményjátékot hirdetünk. Játssz velünk, és ismerkedj meg a Lasselsberger – Knauf Kft. történetével, tevékenységével, termékeivel és szolgáltatásaival. A nyereményjátékról bővebben ezen a linken olvashat. A cikk a Lasselsberger-Knauf támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik