Otthon

A lakásfelújítás célegyenese: mit kell tudnunk a glettelésről és a festésről?

Ismerős az érzés, amikor az építkezés, vagy a felújítás végén végre eljön az a pillanat, amikor már nem azzal kell foglalkozni, hogy hová kerüljenek a sittes zsákok, hanem azzal, ami igazán fontos: hogyan is nézzen ki a lakásunk? Ebben a nagy megnyugvást adó állapotban jön az, hogy el kell döntenünk milyen színű falak között szeretnénk élni az életünket, ami a mindennapok szemszögéből fontosabb, mint hogy hol, milyen vezeték fut bennük.

Azonban még ebben az utolsó fázisban is el lehet követni hibákat: egy egyenetlen fal, vagy egy rosszul megválasztott szín plusz munkával, plusz kiadással, és nem utolsó sorban rosszkedvvel jár. Ha viszont betartjuk a következő tanácsokat, akkor sok fejfájást spórolhatunk meg magunknak!

Milyen glettet válasszunk?

A glettelés, azaz a vakolt felület elsimítása szinte elválaszthatatlan a beltéri festéstől, e két feladatot jellemzően ugyanaz a szakember végzi. Azonban nem árt képben lenni: a szakember – jó esetben – érti a dolgát, de abból nem lehet baj, ha mi is tájékozódunk.

Alapvetően az előkevert glettel jóval kevesebb a macera, ráadásul gyorsan köt, illetve a legtöbb felhasználási területre és felületre használható.

A megfelelő simítóanyag kiválasztásánál figyelembe kell vennünk az alapfelület adottságait, a helyiség rendeltetését és a kívánt végső felület jellegét is. Más típusú glettre van szükségünk egy garázsban, mint egy nappaliban, és a konyhába sem megfelelő ugyanolyan simítóanyagot választani, mint mondjuk a fürdőbe.

Mikor melyik glettet használjuk?

A glettek közötti különbséget az adja, hogy milyen kötőanyagot tartalmaz: lehet cementes, gipszes, meszes, illetve diszperziós is az anyag.

  • Cementes anyagokat akkor használjunk, ha olyan helyiséget glettelünk, ahol nagyobb igénybevétellel, fizikai behatásokkal és külső nedvességgel is számolnunk kell, mert ezek az anyagok ellenállóbbak ezekkel a külső körülményekkel szemben. Cementes glettből kapható kültéri verzió is.
  • A legelterjedtebbek a gipszes glettek, mert egyrészt kedvező az áruk, másrészt ezek megfelelőek azokra a helyiségekre, amikkel mindenki rendelkezik: ezek tökéletesek nappalikba, hálókba, és konyhákba is. Használatuk tartósan legfeljebb 80 százalékos páratartalmú helyiségekben ajánlott
  • A meszes anyagokat leggyakrabban műemléki környezetben használják, de fürdőszobákban, és vályog falazatokon is kiválóan működik magas páraáteresztő tulajdonságának hála.
  • A diszperziós glettek a legmodernebb technológiát képviselik: magas esztétikai igényeket is kielégítenek, ráadásul a nedvességtűrő hatásuk is kiváló. Széles körben alkalmazhatók lakóhelyiségek glettelésére és gipszkarton hézagolására is.

Megéri spórolni a festésen?

Ha simák végre a falak, akkor jöhet a festés. Itt is érvényes az aranyszabály: az egyszer elköltött több pénz hosszú távon kevesebb, mint ha olcsón festünk, de azt gyakran kell ismételnünk. Márpedig egy magasabb kategóriájú beltéri festék van annyira tartós, hogy ha előrelátóak vagyunk, akkor egy ilyen választásával járhatunk jobban anyagilag.

Milyen színt válasszunk?

A fehérre festett falak klasszikus megoldásán túl rengeteg lehetőségünk van, de érdemes néhány szabályt figyelembe vennünk, ha kellemes környezetet szeretnénk kialakítani. Az összes színnek vannak mérhető, és kevésbé mérhető, de észlelhető hatásai, amit jó már a választás előtt tudni.

Az intenzív színek például serkentőleg hatnak, ezért elmélyedésre, nyugodt pillanatokra szánt helyiségekben legfeljebb kis felületen, kiegészítő színként érdemes bennük gondolkozni. Miközben pontosan ezen tulajdonságuk miatt egy más típusú helyiségben inspiratívak lehetnek.

A zöldek üdeséget, frissességet sugároznak, a halvány szürkéskékekkel növelhetők a terek, felfelé világosítva szabadabb érzések válthatók ki. A gyártók már a színek számtalan árnyalatát képesek kikeverni, a Lasselberger-Knauf InterTOP matt színes beltéri diszperziós falfestékei például közel 500 színben kikeverhetőek, de az oldalukon minden fontos információ megtalálható, amit a színekről tudni érdemes.

30 év, 30 hét, 31 ajándék!

Cégünk megalapításának 30 éves évfordulója alkalmából nagyszabású nyereményjátékot hirdetünk. Játssz velünk, és ismerkedj meg a Lasselsberger – Knauf Kft. történetével, tevékenységével, termékeivel és szolgáltatásaival. A nyereményjátékról bővebben ezen a linken olvashat. A cikk a Lasselsberger-Knauf támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik