Közélet

Varga Mihály: a védekezésre nem jött EU-pénz – videó

Az ország éves jövedelmének minden ötödik forintját a járvány hatásainak enyhítésére költik.

A pénzügyi akciócsoport ülése után a pénzügyminiszter is egy Facebook-videóban árulta el, miből futja a koronavírus elleni védekezésre. Varga Mihály közölte: az ország éves jövedelmének mintegy 20 százalékát költik erre, a kormány minden ötödik forintot a családok és vállalkozások támogatására biztosít. A miniszter azt mondta, három alapot hoznak létre.

A járvány elleni védekezési alap 633 milliárd forintja egyebek mellett a pártok állami támogatásának megfelezéséből, a multicégek adójából, a bankok hozzájárulásából áll össze. A Gazdaságvédelmi alap 1345 milliárdos forrásának nagy része a minisztériumoktól jön, átcsoportosítások, megtakarítások révén.

A harmadik alap kezelné majd az uniós forrásokat, ha lesznek.

Ez azonban egyelőre üres, ugyanis az álhírek ellenére az uniótól még nem érkezett támogatás a járvány elleni védekezésre.

2000 milliárd forintot küld az EU a járvány elleni védekezésre
Orbán Viktor azt mondta pénteken, az EU nem tud segíteni Magyarországnak.

Varga szerint a járvány elleni védekezés eszközeire eddig 380 milliárdot költöttek, az eddigi gazdaságvédelmi intézkedések pedig több mint 3000 milliárdot hagynak a gazdaságban. Az általa vezetett akciócsoport azon dolgozik, hogy legyen pénz a következő intézkedésekre is, így marad forrás a 13. havi nyugdíj visszaépítésére, a munkaadók bértámogatására, a beruházások támogatására, a szociális hozzájárulási adó és a kisvállalati adó csökkentésére.

2010-ben Magyarország már eredményesen kezelt egy válságot. Közös munkával, összefogással és helyes gazdaságpolitikával most is elérhetjük ezt.

Később a Pénzügyminisztérium az állami hírügynökséggel külön is tudatta, mennyire fontos a koronavírus-járvány hatásainak kezelése. Az életek védelme után fontos a gazdaság újraindítása, a munkahelyek megtartása, újak teremtése, a családok és cégek helyzetének megerősítése.

A költségvetésnek biztosítania kell a járvány elleni küzdelemhez, a gazdaságvédelmi akciótervhez szükséges forrásokat. Az eddigi  járványügyi, gazdaságvédelmi intézkedések (hiteltörlesztési moratórium, végrehajtások, árverések felfüggesztése, bajba került ágazatok megsegítése) a költségvetés bevételi és kiadási oldalát is átírták.

Márciusban a koronavírus járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközökre (védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztető gépek) csaknem 190 milliárd forintot költött a kormány.

Az első három hónapban az államháztartás központi alrendszere 831,9 milliárd forintos hiánnyal zárt. A központi költségvetés 746,7 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 1,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 86,9 milliárd forintos hiánnyal.

Az adóbevételek a tavalyi adatokhoz képest növekedést mutatnak: március végéig az általános forgalmi adóból 90,3 milliárddal, személyi jövedelemadóból 55,0 milliárddal, társasági adóból 37,9 milliárd forinttal több folyt be. Az első negyedévben áfából az éves előirányzat 22,7 százaléka, szja-ból az éves előirányzat 24,1 százaléka, a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból és a szociális hozzájárulási adóból összesen az éves előirányzat 24,2 százaléka teljesült.

Azt írták, hogy 2020 első három hónapjában összesen 63,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, szemben az egy évvel korábbi 283,7 milliárd forinttal, miközben az uniós programok kiadásai megközelítették a 691,2 milliárd forintot.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik