Belföld koronavírus

2000 milliárd forintot küld az EU a járvány elleni védekezésre

A koronavírus-járvány elleni fellépéshez szükséges sürgős uniós intézkedéseket fogadtak el csütörtökön az Európai Parlamentben, köztük elfogadták a járvánnyal küzdő országokat segítő 37 milliárd eurós (13 ezer milliárd forint) uniós támogatást is, írja az uniós parlamentre hivatkozva az MTI.

Ebből Magyarországnak 5,6 milliárd euró jár, azaz körülbelül 2000 milliárd forintnyi támogatás.

A pénz a következő célokra lehet fordítani:

  • az egészségügyi rendszerek,
  • kis- és középvállalkozások,
  • munkaerőpiacok támogatására,
  • és az uniós gazdaságok más sérülékeny területeinek megerősítésére.

Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában mintha megfeledkezett volna az EU egy nappal korábbi döntéséről, mert ezt mondta:

Kínától és a Türk Tanácstól kaptunk segítséget. Így áll ebben a pillanatban a helyzet. Ettől mi még maradunk az EU tagjai. Ez az otthonunk, de látni kell, hogy most nem innen jön a segítség.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője pénteken a köztévében azt mondta, hogy „nekünk, magyaroknak, Magyarországnak egyetlen egy fillér plusz európai uniós forrást ez a bizottsági javaslat nem jelent.” Ezt az állítást az indokolhatja, hogy a kormány már előre csaknem minden forrást lekötött, vagyis lehet, hogy már nem tudnak átcsoportosítani.

Az MSZP EP-képviselője, Ujhelyi István a Facebook-oldalán tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján a kormánypártiak állításait cáfolni igyekezett,

Jelenlegi árfolyamon körülbelül 520 milliárd forintnyi az az összeg, amelyet az Európai Bizottság a magyar kormány számára biztosít a koronavírus elleni védekezésben, ezt azonban a Fidesz egyelőre próbálja letagadni

– a szocialista politikus tehát egy másik forrásról beszélt, amit a Bizottság juttat Magyarországnak, de ettől még ugyanúgy EU-s támogatásról van szó.

Ujhelyi állítását bizonyítandó bemutatta azt a levelet is, amelyet Elisa Ferreira, a kohézióért és reformokért felelős biztos, valamint Nicolas Schmit munkahelyteremtésért felelős uniós biztos küldött még március elején Kásler Miklós és Palkovics László minisztereknek.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ajánlott videó

Olvasói sztorik