Közélet

Hamis statisztikáért is kaphat félmilliós bírságot

Veszélyhelyzetben változnak a szabálysértésekről szóló szabályok is.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet átírta a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény rendelkezéseit. Szabálysértést követ el az, aki veszélyhelyzetben az intézkedésre jogosult szerv vagy személy veszélyhelyzettel kapcsolatos megkeresésére

lényeges adat tekintetében a valóságnak meg nem felelő statisztikai adatot szolgáltat, vagy az adatszolgáltatással kapcsolatban a valóságnak meg nem felelő felvilágosítást ad.

Ezért a bírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint. A veszélyhelyzet ideje alatt a törvény egyéb rendelkezéseit is a kormány rendeletében foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

Korábban megírtuk, hogy az is ugyanilyen – ötezertől ötszázezer forintig terjedő – pénzbüntetésre számíthat, aki a kormány által elrendelt kijárási korlátozás szabályait megszegi, mivel az is szabálysértésnek minősül.

Korábban az operatív törzs jelezte, hogy Budapest több pontján a kijárási korlátozások ellenére csoportosulnak az emberek, amivel a járvány berobbanását kockáztatják.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik