Közélet

Nincs forgalom a plázában, de az üzleteknek a teljes bérleti díjat fizetniük kell

Több mint egy évtizede vagyunk bérlők az egyik nagy budapesti bevásárlóközpontban, eddig nem volt rossz a viszonyunk a bérbeadókkal, de most úgy érezzük, vége az „együtt sírunk, együtt nevetünk” korszaknak

– mondta a 24.hu-nak egy több üzlettel is rendelkező cég vezetője. A neve elhallgatását kérő üzletember szerint a koronavírus miatt kialakult helyzetben szinte semmilyen kompromisszumkészséget nem tanúsítanak a plázák üzemeltetői. Az üzleteket a nullához közelítő bevétel ellenére továbbra is arra kötelezik, hogy a teljes bérleti díjat fizessék, és nem ez az egyetlen teher, ami sújtja őket.

A plázák nyitva maradnak, pedig sok üzletbe nem is mehetünk be. Hogy van ez?
Úgy tűnik, a plázák bevételét mindenképpen biztosítani akarják.

A 24.hu információi szerint a Westendet működtető részvénytársaság például a múlt héten küldött ki egy javaslatcsomagot a bérlők számára. Ebből kiderült, hogy a bérbeadó cég is pontosan látja a problémákat, hiszen saját megfogalmazása szerint a „drasztikusan visszaeső forgalom következményeképp előállt fizetési nehézségek” kezelése érdekében állt elő elképzeléseivel.

Ám nem minden bérlő tudott örülni ennek: miközben a bevásárlóközpontban alig lézeng néhány vásárló, minden üzlettől elvárják, hogy nyitva legyen (arról, hogy azokat az üzleteket sem engedik bezárni, amelyekbe a kijárási korlátozások miatt be sem mehetne senki, korábban már írtunk). A West End Magyarország Zrt. ebben a helyzetben azzal az ajánlattal rukkolt elő, hogy az április-május-júniusi bérleti díjakat nem előre, hanem utólag, június 30. után számlázza ki. A június 30-i utólagos bérletidíj-kiszámlázásnál – a jelenlegi helyzet szerint – nem védi tovább a kormányzat intézkedése sem a bérlőket, így a bevásárlóközpontot üzemeltető cég rögtön ráteheti a kezét a három havi kaucióként letett összegre azoknál, akik nem tudnak fizetni.

A közös üzemeltetési költségekre nincs még ilyen típusú haladék sem, azokat folyamatosan fizetni kell. Az egyetlen jelentősebb tétel, amit áprilistól nem terhelnek a bérlőkre, az a Westend közös marketingköltsége.

A lapunknak nyilatkozó üzletember szerint a bérlőket különböző mértékben érinti a forgalom-visszaesés. Vannak olyan vállalkozások is, amelyek a forgalmukhoz kötötten fizethetik a bérleti díjat. Őket kevésbé viseli meg a most kialakult helyzet. A legrosszabbul a kiemelt helyeken lévő, különösen drága négyzetméterárakkal kiadott üzlethelyiségek bérlői jártak.

Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a Westend és a többi nagy bevásárlóközpont euróban számolja el a befizetendő díjakat. A forint gyengülése kizárólag a bérlőknek jelent kockázatot, a 360 forint körüli euróárfolyam jelentősen rontja a vállalkozások kilátásait.

A Westend marketingigazgatója kérdésünkre azt írta, hogy a koronavírus-járvány a kereskedelmi központ üzemeltetőket és központok bérlőit egyaránt olyan új helyzet elé állította, amely az eddigi üzleti gyakorlatban ismeretlen volt.

Koncz Ernő szerint amellett, hogy a lehető legkörültekintőbben járnak el és napi szinten figyelemmel kísérik a kormány és az operatív törzs intézkedéseit, a bérlőkkel is egyeztetnek, ám a bérlők között sincs egységes akarat. Mint írta:

Az új helyzet új megoldásokat kíván, melyeken jelenleg is dolgozunk. A Westend bevásárlóközpontnak elemi érdeke, hogy a bérlőkkel a jó partneri viszonyt fenntartsa és számukra a lehető legkisebb fájdalommal járó megoldást megtalálja

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik