Közélet koronavírus

Magyarország 300 ezer maszkot adományozott Észak-Macedóniának és Szerbiának

Egészségügyi védőfelszerelést adományozott Magyarország Észak-Macedóniának hétfőn, hogy a nyugat-balkáni ország minél hatékonyabban tudjon szembeszállni az új típusú koronavírus-járvánnyal – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szkopjéban.

Magyarország százezer maszkkal és ötezer védőruházattal járult hozzá a világjárvánnyal szembeni észak-macedón védekezéshez. A tárcavezető kiemelte, Budapest azért tud segíteni más országoknak, mert vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától, és hamarosan elkezdődik az egészségügyi maszkok sorozatgyártása.

A térség ilyen formájú segítése azért is fontos, mert ha a nyugat-balkáni országok legyengülnek, akkor nem tudnak hatékonyan védekezni a migrációs nyomás ellen sem – húzta alá Szijjártó Péter.

Eközben Szerbiában Jadranka Joksimovic európai integrációs miniszter bejelentette, hogy az ország hétfőn kétszázezer védőmaszkot és tízezer védőruhát kapott Magyarországtól. Hozzátette, jelenleg a világpiacon nagyon nehéz bármilyen egészségügyi felszereléshez hozzájutni, ezért a kézzelfogható segítség a legjobbkor jött.

Kiemelt kép: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik