Közélet koronavírus

Karácsony egy józsefvárosi lakótelepre költöztet hajléktalanokat a koronavírus miatt

A megelőzés érdekében elkülönítve helyezik el a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idős és rossz egészségi állapotban lévő hajléktalan embereket a fővárosban. Ennek érdekében a Gyáli úti átmeneti szállás lakóit ideiglenesen fővárosi tulajdonú lakásokba költöztetik – derül ki Karácsony Gergely főpolgármesternek a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében hozott határozatából.

A budapest.hu oldalon közzétett határozat szerint a fővárosi önkormányzat a VIII. kerületben, a Kőbányai út 22. szám alatti lakóépület 71 üres lakását és 3 üres tárolóját 2021. április 30-áig a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) ingyenes használatába adja a hajléktalan-ellátás biztosítására.

„A koronavírus terjedésének hátráltatása érdekében a hajléktalanellátó intézmények esetében is meg kell tenni minden lehetséges intézkedést, ennek azonban szűk határokat szab az általános zsúfoltság és a lakók mobilitása. Emiatt az éjjeli menedékhelyek és átmeneti szállások lakói közül a koruk és meglévő egészségügyi problémáik miatt kiemelkedően súlyos kockázatnak kitett hajléktalan emberek megelőző jellegű, elkülönített elhelyezésére van szükség” – olvasható az előterjesztésben.

Ennek érdekében a BMSZKI üzemeltetésében lévő IX. kerületi, Gyáli út 33-35. szám alatti átmeneti szálláson helyeket szabadítanak fel, úgy, hogy az ott élő embereknek ideiglenes elhelyezést biztosítanak fővárosi tulajdonú lakásokban. „Ez biztosítja, hogy a Gyáli úti szállón élő, rendszeres jövedelemmel és előtakarékossággal rendelkező lakók ne kerüljenek ki a főváros ellátó rendszeréből” – írták.

Az előterjesztés szerint a Kőbányai úti ingatlanon álló 187 lakásos ötemeletes lakóépület a főváros tulajdonában van, a házban jelenleg 93 üres lakás van.

„Ezek között 71 olyan lakás található, amely a hajléktalan emberek megóvása érdekében a rendkívüli elhelyezési kapacitás biztosítására alkalmasak, vagy könnyedén, rövid idő alatt alkalmassá tehetők. A 71 lakásból 52 olyan lakás van, amelyekben kisebb javítási munkákat kell elvégezni” – olvasható. A lakások közüzemi díjait a BMSZKI fizeti, amely az üzemeltetést is végzi.

Bűnbakká válhatnak a hajléktalanok, pedig a koronavírus irtózatos csapást mérhet rájuk
Alig esik szó róla, hogy miképp érinti a koronavírus a hajléktalan embereket. Nagyon komplex a probléma, amiről egyáltalán nem könnyű beszélni – de megpróbálunk.

MTI, kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik