Közélet koronavírus

Az Orbán-kormány visszatrollkodott az EU-nak, csatlakozott az őt elítélő nyilatkozathoz

Magyarország is csatlakozik az uniós tagállamok nyilatkozatához – idézi a 444 az Igazságügyi Minisztérium oldalán csütörtök este kiadott közleményt. 

A nyilatkozat szerda este jelent meg, 13 nyugat-európai kormánytól, de azóta többen is csatlakoztak hozzá. A lényege a volt, hogy a vészhelyzetre hivatkozva sem lehet fellépni a jogállamiság és a szabad sajtó ellen.

Ez a nyilatkozat egyszer sem mondja ki Magyarország nevét, de elég egyértelműen utal rá és a felhatalmazási törvényre. Viszont mivel nem nevesít minket, a magyar kormány csatlakozni tudott.

A rendkívüli intézkedéseket ugyanis csak a feltétlenül szükségesekre kell korlátozni, arányosnak és ideiglenes jellegűnek kell lenniük, rendszeres felülvizsgálatnak kell alávetni ezeket, és tiszteletben kell tartsák a fent említett alapelveket és a nemzetközi jogi kötelezettségeket. Ezen kívül nem korlátozhatják a szólásszabadságot és a sajtó szabadságát. Az aláíró kormányok szerint közösen, az európai alapelvek és értékek mellett kiállva kell túljussunk ezen a válságon, épp ezért támogatják az Európai Bizottság kezdeményezését, hogy vizsgálják meg minden tagállam rendkívüli intézkedéseit, illetve azok végrehajtását, illetve felkérik az Általános Ügyek Tanácsát, hogy ha szükségesnek látják, foglalkozzanak a kérdéssel

– mondja most már a magyar kormány is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik