Közélet

Közös nyilatkozatot tett közzé 13 nyugat-európai ország a magyarországi felhatalmazási törvény elfogadása után

Közös nyilatkozatot tett közzé a Magyarországon elfogadott felhatalmazási törvény miatt Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország kormánya – írja a 444. 

A holland kormány honlapján olvasható szövegben Magyarország neve egyszer sem szerepel, a szövegből viszont egyértelműen kiderül, hogy az itthon elfogadott felhatalmazási törvény miatt született meg a nyilatkozat.

Az aláírók szerint természetes, hogy minden ország rendkívüli intézkedéseket vezet be a koronavírus miatt, viszont azt aggasztónak tartják, hogy egyes elfogadott vészhelyzeti intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok alapelveinek megsértésének veszélyét hordozzák. Megjegyzik azt is, hogy fontos, hogy a jelenlegi helyzetben se korlátozzák a kormányok a szólásszabadságot és a sajtó szabadságát.

Az aláíró kormányok szerint közösen, az európai alapelvek és értékek mellett kiállva kell túljussunk ezen a válságon, épp ezért támogatják az Európai Bizottság kezdeményezését, hogy vizsgálják meg minden tagállam rendkívüli intézkedéseit, illetve azok végrehajtását.

kiemelt kép: mti

Ajánlott videó

Olvasói sztorik