Közélet

Meghalt Fazakas Szabolcs

72 éves korában hunyt el a Horn-kormány ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztere.

Az MSZP Facebook-oldalán közölte, hogy meghalt Fazakas Szabolcs diplomata, üzletember, politikus, országgyűlési és EP-képviselő, egykori miniszter. A párt szerint az egykori politikusa egész életét a hazájának szentelte, közéleti megbízatásait mindig a legmagasabb erkölcsi és szakmai szinten látta el.

Fazakas Szabolcs 1947. október 26-án született. Közgazdasági diplomája megszerzése után két évet dolgozott az egyetemen tanársegédként, majd a Külkereskedelmi Minisztériumba került.

1989-ben miniszter-helyettes lett majd 1995-ben került újra kormányzati pozícióba, az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium államtitkára lett. 1996-ban rövid időre bonni nagykövet, majd Horn Gyula kormányának ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztere volt.

A 2002-es országgyűlési választáson az MSZP országos listájáról került be az Országgyűlésbe. Az Interparlamentáris Unió magyar csoportjának elnökeként dolgozott. 2004-ben beválasztották az Európai Parlamentbe, lemondott országgyűlési mandátumáról. A 2009–2014-es ciklusra kiszorult az Európai Parlamentből, de 2010-ben megválasztották az Európai Számvevőszék tagjának.

1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntették ki. Fazakas Szabolcs néhány hete a Népszavának arról beszélt, hogy nagy csata várható az uniós büdzséről, és megjósolhatatlan, mikorra fogadják el a 2021-2027 közti időszakra szóló költségvetést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik