Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: Jövő héttől elérhető az ötperces gyorsteszt

Az eddigi leggyorsabb és legegyszerűbb koronavírus-tesztet dobja piacra hamarosan az Abbott Laboratories, a cég szerint napi 50 ezer tesztet tudnak kínálni áprilistól.

A Portfolio idézi a Bloomberg beszámolóját, amely szerint április 1-jétől lesz elérhető az a gyorsteszt, amely 5 percen belül megmondja, koronavírussal fertőzött-e valaki.

John Frels, az Abbott Diagnostics kutatási és fejlesztési elnök-helyettese szerint a molekuláris teszt a koronavírus géntérképének egyes töredékeit keresi meg, és ha magas szintű fertőzést talál, akkor 5 percen belül mutatja ki a vírus jelenlétét. A fertőzés teljes kizáráshoz 13 percre van szüksége.

A tesztet egyszerűsége és hordozhatósága folytán szinte bárhol be lehet vetni, de a cég az ügyfeleivel és a Trump-kormányzattal közösen azon dolgozik, hogy oda vigyék el először, ahol a legjobban szükség van rá. Intenzív osztályokon, sürgősségi ellátásokat végző klinikákon és orvosi rendelőkben vetnék be először.

Az Abbott egy másik, kevésbé hatékony tesztjével együtt legalább 5 millió teszt kibocsátását ígéri havonta, de mellette több másik cég, többek között a 15 perces eredményt ígérő Henry Schein is intenzíven dolgozik a tesztek nagy tömegű gyártásán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik