Közélet koronavírus

Hétfőn szavaznak a rendkívüli jogrend meghosszabbításáról

Az Országgyűlés hétfőn meghosszabbíthatja azoknak a rendkívüli intézkedéseknek a hatályát, amelyeket a kormány vezetett be a koronavírus-járvány elleni védekezés érdekében és lehetővé teheti, hogy a kabinet további, a törvényektől eltérő rendeleteket alkosson a veszélyhelyzet ideje alatt.

A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament egynapos ülése hétfőn 11 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. A képviselők az első két napirendi pontban a két elfogadásra váró előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatokat tárgyalják. A Ház elsőként a kormány azon javaslatáról szavaz, amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) józsefvárosi bővítését teszi lehetővé egy állami telekcserének köszönhetően.

Ezt követően döntenek a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslatról, amely a veszélyhelyzet idejére lehetővé tenné, hogy a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozzon az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében. Az indítvány elfogadása garantálja, hogy a kabinet koronavírus elleni fellépés érdekében eddig hozott rendeletei is hatályban maradhassanak.

Mindkét előterjesztés elfogadásához a jelen lévő képviselők legalább kétharmadának támogatására van szükség.

A határozathozatalok után az azonnali kérdésekre két óra, az interpellációkra pedig egy óra áll majd rendelkezésre, míg a kérdések harminc percben hangozhatnak el.

A Ház ülése várhatóan napirend utáni felszólalásokkal ér véget.

Nem támogatta az ellenzék a felhatalmazási törvény keddi elfogadását
Orbánnak nem elég a veszélyhelyzet 90 napos meghosszabbítása, az ellenzék időkorlát nélkül viszont nem szavazza meg a javaslatot, így egy hetet csúszik a döntés. Így csütörtökön lejárhat a rendkívüli jogrend.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik