Közélet koronavírus

A 70 éves koronavírusos fia tíz nappal korábban kórházban járt, hazaküldték, most azt állítják, ő fertőzte meg az apját

Március 7-én, tehát két napja, szombaton jelentette be az Operatív Törzs, hogy egy 70 éves magyar férfi az ötödik koronavírusos Magyarországon. És hogy őt vélhetően a fia fertőzhette meg, aki külföldön él, február közepén látogatta meg édesapját, előtte például Olaszországban is volt.

A bökkenő azonban az, hogy a fia március 7. előtt tíz nappal ő maga a Dél-Pesti Centrumkórházban volt, pont amiatt, mert felmerült a gyanú benne és a háziorvosában, hogy koronavírusos, de a kórházból hazaküldték, mondván, nem kapta el a koronavírust – ezt ő mesélte el az Indexnek. Ha igaz, amit a bizonyítottan koronavírusos, 70 éves, mostanra már eszméletét elvesztett idős férfi fia állít, akkor az több súlyos problémára világít rá.

Egyrészt a hazalátogatása előtt ő nem járt Olaszországban – állítja ő, pedig az Operatív Törzs meg ezt állította.

Édesapját február 24-én műtötték daganattal, fia emiatt látogatott haza, előtte több napot Franciaországban volt, meg még pár európai országban, de Olaszországot nem érintette – állítja ő.

Pár nappal azután, hogy hazatért, belázasodott, nem volt étvágya, fájt a feje. Ezért elment a háziorvosához, aki kesztyűben és maszkban fogadta, megvizsgálta, majd azt mondta, elképzelhető, hogy koronavírusa van, ezért haladéktalanul menjen be a Szent László Kórházba.

Ő így is tett, saját autóval beutazott. Felvette a szájmaszkot. Ott a kórházban szájmaszkot nem viselő recepciós fogadta, elmondta neki a férfi, hogy a háziorvosa küldte, koronavírusra gyanakszanak, tesztet jött csináltatni. A recepción elmondták, hova menjen át, átsétált egy másik egységbe, ahol ugyancsak nem volt maszk a recepcióson, elmondta, át kell menni egy másik osztályra. Oda betegszállítók vitték, akiken nem volt szájmaszk – idézte fel a lapnak.

A megfelelő osztályon már volt maszk a recepciósokon, és az olvasónkat megvizsgáló orvoson is. Részletesen kifaggatták a panaszairól, elmondta, hogy lázas, nincs étvágya, fájnak a csontjai, azonban nem köhög, a torka, tüdeje nem fáj.

A panaszai alapján közölték vele, hogy valószínűleg nem koronavírusról van szó. Ettől függetlenül különböző vizsgálatokat végeztek rajta, vért is vettek tőle. A tüdejét kétszer is megröntgenezték, mert az első vizsgálat eredményeit valahol elhagyták. (A röntgen-asszisztens szintén nem viselt maszkot.)

Nem tudja pontosan a kórházat felkereső férfi, hogy rajta végeztek-e koronavírus-tesztet. Különböző vizsgálatokat igen, de hogy koronavírus-tesztet csináltak-e, azt ő nem tudja. A vizsgálatok végén közölték vele, hogy valami fertőzést, vírust kaphatott el, ennek ellenére hazaengedték.

  • Édesapját a február 24-i műtét után pár nappal hazaengedték, de lázas volt.
  • Pár nap múlva visszamentek kontrollra, lázasan.
  • Március 2-án újra a kórházba vitték édesapját, nagyon köhögött, lázas volt. Vettek az édesapjától vért. Hazaküldték őket.
  • Március 5-én újra felkeresték a kórházat (meg kellett jelennie édesapjának ott), édesapja közel két hete lázas volt, nagyon erősen köhögött, tüdőembóliára gyanakodtak akkor az orvosok, az intenzív osztályra szállították.

Ekkor olvasónk megemlítette, hogy egyébként őt korábban koronavírus-gyanúval vizsgálták ugyanott, a Szent Lászlóban, de elengedték. Az orvos ekkor teljesen ledöbbent, olvasónk édesapjánál valószínűleg ezután rendelték el a koronavírus-tesztet. Az idős férfi egyébként azóta már nincs eszméleténél

– mondta az Indexnek a férfi.

Két nappal később, szombaton hívták fel olvasónk édesanyját, hogy mivel a kórházban fekvő férjéről kiderült, hogy koronavírusos, ezért neki is be kell mennie a kórházba, ahol karanténba fog kerülni. Azt mondták neki, hogy menjen be a kórházba, amint tud. De valaki valamit félreérthetett, mert ilyenkor a protokoll szerint mentőt küldenek, és egyébként küldtek is, de mire a mentők kiértek, az idős hölgy már tömegközlekedéssel bement a kórházba, ahol azóta is karanténban van, a teszteredményei még nincsenek meg.

És itt újabb csavar.

Ekkor tájékoztatták olvasónkat is, aki azonban jelenleg Svédországban van. Ott értesített ugyan egy kórházat, elmondta, hogy édesapját Magyarországon koronavírussal diagnosztizálták, ezért szeretné, ha rajta is elvégeznék kint a vizsgálatot. Azonban a svédek arról tájékoztatták, hogy mivel ő már tünetmentes, nem végzik el a tesztet. Olvasónkat felhívták itthonról, azt mondták neki, hogy az ÁNTSZ-től keresik. Mikor megtudták, hogy külföldön van, azt mondták, hogy megpróbálják felvenni a kapcsolatot a svéd hatóságokkal, hogy rajta is végezzék el kint a tesztet.

Az Index most szombaton és vasárnap is több kérdést feltett az eset kapcsán az országos tisztifőorvosnak és a Népegészségügyi Központnak. Müller Cecília országos tisztifőorvos arra a kérdésre, hogy az idős férfi fiát valóban hazaküldték-e a kórházból, nem tudott pontos részleteket mondani, de hangsúlyozta, hogy ha ott járt, és volt tünete, akkor „annak megfelelően kezelték”. A népegészségügyi központ nem válaszolt.

Kiemelt képünk illusztráció. MTI/AP/DPA/Guido Kirchner

Ajánlott videó

Családonként átlag 50 millió forint – ennyi vagyona van a magyar háztartásoknak egy friss felmérés szerint. A leggazdagabb családoknál, a felső tíz százalékban 200 millió jut egy háztartásra, elsősorban rájuk fókuszál egy új kezdeményezés, amely az utódlási, öröklési ügyekben igyekszik segíteni a gyászolóknak. Vezetőjével a családi vagyonokról beszélgettünk.