Közélet

Egy kecskeméti panelba költözött Kocsis István, aki a VIP-börtönt célozta meg

Néhány hónapja egy kecskeméti panellakásba költözött a több milliárd közpénz elsíbolása miatt elítélt egykori MVM-vezér, Kocsis Istvánírja a pénteki Népszava.

Kocsist jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel tavaly ősszel a Kúria. Az évtizede zajló büntetőeljárás során a volt vezérigazgatót és társait azzal vádolták meg, hogy leginkább offshore cégekkel kötött kamuszerződések révén mintegy 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az MVM-nek, illetve az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek., bár ebből 12 milliárd azóta megtérült.

Öt év börtönre ítélte Kocsis Istvánt a Kúria
A Magyar Villamos Művek korábbi vezérigazgatóját hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt ítélték el.

A 33 négyzetméteres, egyszobás kecskeméti panel – ahova a Népszava szerint decemberben költözött a volt MVM-vezér – pedig úgy jön a képbe, hogy a börtönre ítélt Kocsis most nagyobb eséllyel kerülhet a város VIP-börtönébe. A Népszava azt írja még, hogy Kocsis a jogerős ítélet kihirdetését követően költözött a leányfalusi palotából a kecskeméti panelgarzonba.

Az első látásra meghökkentő fordulat büntetőügyi szakértők számára érthető. A hivatalos szervek által soha el nem ismert, hallgatólagos szokás szerint ugyanis fehérkesztyűs nagypályásaink a viszonylag kényelmes, az argóban “parkettásnak” nevezett kecskeméti, Wéber utcai börtönbe kerülnek. A cellák többségét egy volt szovjet laktanya irodáiból alakították át. Eme szellemi bűnözőket úgymond így kímélnék a leginkább fizikai cselekmények miatt ülő, kigyúrt nehézfiúk társaságától.

–        írja a lap

Egyébként itt tengeti napjait a csalási kísérlet miatt elítélt Mengyi Roland fideszes exképviselő is.

Könyvtáros lett a börtönben a Fidesz volt parlamenti képviselője
Mengyi Rolandnak két hét alatt olyan állása lett, amilyen még a VIP-börtönben sem volt eddig.

A Népszava szerint Kocsis István megkaphatta már a börtönbehívóját, de úgy tudják, tegnapig nem kezdte meg büntetésük letöltését. Az ügyben nem tudták Kocsist elérni.

Kiemelt kép: Kocsis István, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatója (b) a Kiss Ernő nyugalmazott rendőr dandártábornok (j) ellen befolyással üzérkedés miatt indított perben a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2015. április 15-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Ajánlott videó

Olvasói sztorik