Belföld

Öt év börtönre ítélte Kocsis Istvánt a Kúria

Jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte a hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolt Kocsis Istvánt, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. korábbi vezérigazgatóját kedden a Kúria.

Az évtizede zajló büntetőeljárás során a volt vezérigazgatót és társait azzal vádolták meg, hogy leginkább offshore cégekkel kötött kamuszerződések révén mintegy 15 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az MVM-nek, illetve az MVM cégcsoportjába tartozó Paksi Atomerőmű Zrt.-nek., bár ebből 12 milliárd azóta megtérült.

A négy évvel ezelőtti elsőfokú ítélet felmentette Kocsist. A volt vezérigazgató akkor azzal védekezett, hogy nem tudott a szerződésekről. A Pécsi Ítélőtábla azonban márciusban megállapította, hogy bár az egyes esetekben nincs egyértelmű bizonyíték Kocsis vezető szerepére, az ügyekre összefüggésükben tekintve már egyértelmű, hogy a csalárd szerződések főleg az ő szándékait tükrözték. Az ügy a Kúriára került, Kocsis jogerősen is öt év börtönt kapott, és kétmillió forint pénzbüntetést is kiszabott a vádlottra.

Kiemelt kép: MTI / Soós Lajos

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik