Közélet koronavírus

Régóta Magyarországon élő brit férfi a debreceni koronavírusos beteg

A 24.hu helyi források alapján úgy tudja, hogy a korábban bejelentett debreceni koronavírusos beteg brit állampolgár, aki régóta Magyarországon él, és ingázik Olaszország és Debrecen között.

Korábban megírtuk, hogy egy Milánóban dolgozó debreceni férfi koronavírus tesztje is pozitív lett. A férfi rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza.

Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal. Állapotáról pénteken adnak bővebb tájékoztatást.

A debreceni férfival már negyvenre nőtt a karanténban lévők száma. Korábban egy 15 fős japán turistacsoportot vittek be, mert köhögni kezdtek. Szijjártó Péter a Facebookon azt mondta, eddig összesen 13 magyar betegedett meg, hat országban.

Az Indexnek egy olvasó azt írta, hogy csütörtökön levelet kapott az Wizzair-től, amiben azt írják: az egyik Milánó és Debrecen között közlekedő járatuk egyik utasát koronavírussal diagnosztizálták, ezért arra kérik, hogy azonnal forduljon orvoshoz. A W6 7872-es számú járat múlt pénteken, tehát február 28-én szállt fel a Milánó-Malpensa-i repülőtéren, este 10 körül, és éjfél előtt érkezett meg Debrecenbe.

A lapnak a Svájcban élő olvasó azt írta, a levél felszólításának engedelmeskedve azonnal felhívta háziorvosát, aki a kanton főorvosával konzultálva arra jutott, hogy meg kéne tudni, milyen messze ült a gépen a fertőzött utastól, mert ha két sornál közelebb, akkor nagy a fertőzésveszély. Amíg ez nem tisztázódik, addig nem szabad elhagynia a lakását. Gábor ezért felhívta a Wizzair ügyfélszolgálatát. Elmondása szerint az ügyintéző nem is tudott ilyen esetről, és azt javasolta, hogy írjon emailt, arra elvileg 30 napon belül válaszolnak.

Erre a Wizz Air annyit reagált, hogy

A Wizz Air megerősíti, hogy a magyar egészségügyi hatóságok értesítették arról, hogy a légitársaság Milánó-Malpensa és Debrecen között közlekedő járatán február 28-án utazó egyik utasát később koronavírussal diagnosztizálták. A Wizz Air szigorú belső előírásainak megfelelően kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, és a WHO irányelveivel összhangban folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. A koronavírus által fertőzött utassal együtt utazó többi utas, illetve a járaton szolgálatot teljesítő személyzet biztonságával kapcsolatos intézkedéseket az illetékes magyar hatóságok írják elő. A légitársaság szorosan együttműködik a magyar hatóságokkal és azok rendelkezéseit, illetve irányelveit maradéktalanul betartja.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Ajánlott videó