Közélet koronavírus

Egy debreceni férfi a harmadik magyar koronavírusos beteg

MTI/EPA/PAP/Wojciech Olkusnik
MTI/EPA/PAP/Wojciech Olkusnik

Egy Milánóban dolgozó debreceni férfi koronavírus tesztje is pozitív lett, közölte a tájékoztatási honlap. A férfi rendszeresen ingázik az olasz nagyváros és Debrecen között. Február 29-én, szombaton hajnalban szállt le repülővel a hajdúsági megyeszékhelyen, a reptéri testhőmérséklet-ellenőrzéskor még nem volt láza.

Később belázasodott, és a mentő a Kenézy Gyula Kórházba szállította, ahol elkülönítették, és mintát vettek tőle. Azóta bebizonyosodott, hogy megfertőződött az új koronavírussal.

Állapotáról pénteken adnak bővebb tájékoztatást.

A debreceni férfival már negyvenre nőtt a karanténban lévők száma. Korábban egy 15 fős japán turistacsoportot vittek be, mert köhögni kezdtek. A debreceni férfi egyébként az első magyarországi magyar, aki elkapta a vírust. Korábban magyarok csak a Japán mellett kikötött turistahajón betegedtek meg koronavírussal.

Az Indexnek egy olvasó azt írta, hogy csütörtökön levelet kapott az Wizzair-től, amiben azt írják: az egyik Milánó és Debrecen között közlekedő járatuk egyik utasát koronavírussal diagnosztizálták, ezért arra kérik, hogy azonnal forduljon orvoshoz. A W6 7872-es számú járat múlt pénteken, tehát február 28-én szállt fel a Milánó-Malpensa-i repülőtéren, este 10 körül, és éjfél előtt érkezett meg Debrecenbe.

A lapnak a Svájcban élő olvasó azt írta, a levél felszólításának engedelmeskedve azonnal felhívta háziorvosát, aki a kanton főorvosával konzultálva arra jutott, hogy meg kéne tudni, milyen messze ült a gépen a fertőzött utastól, mert ha két sornál közelebb, akkor nagy a fertőzésveszély. Amíg ez nem tisztázódik, addig nem szabad elhagynia a lakását. Gábor ezért felhívta a Wizzair ügyfélszolgálatát. Elmondása szerint az ügyintéző nem is tudott ilyen esetről, és azt javasolta, hogy írjon emailt, arra elvileg 30 napon belül válaszolnak.

Erre a Wizz Air annyit reagált, hogy

A Wizz Air megerősíti, hogy a magyar egészségügyi hatóságok értesítették arról, hogy a légitársaság Milánó-Malpensa és Debrecen között közlekedő járatán február 28-án utazó egyik utasát később koronavírussal diagnosztizálták. A Wizz Air szigorú belső előírásainak megfelelően kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, és a WHO irányelveivel összhangban folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket. A koronavírus által fertőzött utassal együtt utazó többi utas, illetve a járaton szolgálatot teljesítő személyzet biztonságával kapcsolatos intézkedéseket az illetékes magyar hatóságok írják elő. A légitársaság szorosan együttműködik a magyar hatóságokkal és azok rendelkezéseit, illetve irányelveit maradéktalanul betartja.

Részleteket Orbán Viktor mai sajtótájékoztatójából tudhatnak meg, amelyet itt tudnak elolvasni. 

Orbán Viktor: A Szent István Egyetem hallgatója a másik iráni diák
Sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs. Orbán szerint keddig derül ki, elmarad-e a március 15-i ünnepség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik