Közélet koronavírus

SZIE: Önkéntes karanténban volt a koronavírusos iráni diák

Csütörtökön derült ki, hogy a Magyarországon eddig talált két iráni, koronavírusos beteg közül az egyik a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) hallgatója. Az egyetem délután közleményt adott ki, amelyben azt írták, hogy az érintett doktorandusz hallgató a tanulmányi előmeneteléhez szükséges konferencián akart részt venni Teheránban február 23-24-én, de a koronavírus ottani megjelenése miatt a rendezvény elmaradt. Iránban hivatalosan február 22-én jelentették be a Covid-19 megjelenését, a hallgató azonban már február 20-án megkezdte az utazását.

A doktorandusz február 28-án érkezett vissza Iránból,  és az egyetem által küldött tájékoztatókban foglaltaknak megfelelőn felkereste a Szent László Kórházat, jelezve, hogy fertőzött területről érkezett. Hozzátették:

Emellett a doktorandusz témavezetője is jelezte számára, hogy – összhangban az egyetemi intézkedésekkel – legalább 14 napig ne látogassa az intézményt, távolléte igazolt távollétnek minősül. Ennek megfelelően a doktorandusz a visszaérkezését követően budapesti albérletében önkéntes karanténba vonult, egyetlen egyetemi campust sem látogatott meg, sem Gödöllőn, sem Budapesten.

Az egyetem az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kiadott eljárásrenddel összhangban már 2020 januárjában megküldte a megelőzésre szolgáló higiénés rendszabályokról szóló információkat a munkatársaknak és a hallgatóknak magyar és angol nyelven is.

Az újabb fejlemények után azonban az SZIE szigorította az eddigi intézkedéseit: ismételt tájékoztatást küldött a munkatársak és a hallgatók részére a tájékoztatásokban foglalt higiénés rendszabályok betartása és betartatása érdekében, folyamatosan gondoskodik az ehhez szükséges eszközök rendelkezésre állásáról, illetve megkezdték az egyetemi rendezvények és a külföldi konferencia részvételek felülvizsgálatát is.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik