Közélet koronavírus

Orbán Viktor: A Szent István Egyetem hallgatója a másik iráni diák

Magyarországon van két fertőzött, 24-en vannak karanténban és 230 mintavétel van folyamatban, mondta el Orbán Viktor az operatív törzs ülése utáni sajtótájékoztatón. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az operatív törzs minden nap közölni fogja a magyar adatokat.

Orbán szerint az operatív törzs most az egyedi esetekre koncentrál, és az a cél, hogy ne legyen ezekből csoportos eset, majd legrosszabb esetben tömeges megbetegedés. A miniszterelnök szerint az emberek biztonságérzete meggyengült, és ezt csak akkor áll helyre, ha tudása van arról, hogy van gyógyszer a betegségre. Ez még nem áll rendelkezésre.

A törzs megállapította, hogy két veszélyt rejt magában a vírus: népegészségügyit és gazdaságit. A miniszterelnök szerint ma Magyarországon bíznak az emberek az orvosokban, a kormánytól pedig azt várják, hogy biztosítsák a forrásokat. A politikai pártoktól önmérsékletet kért, mert az emberek védelme nem pártpolitikai ügy. A magyar állampolgároktól pedig együttműködést és megértést kért arra az esetre, ha a vírus elleni védekezés kényelmetlenségekkel jár.

Orbán szerint két veszélyt kell elkerülni: ha bagatellizálunk és ha pánikot keltünk, arra kérte az állampolgárokat, hogy ezt kerüljék el. Ezután bemutatta az operatív törzs tagjait. A törzset Pintér Sándor miniszterelnökhelyettesi munkakörében vezeti. A második ember Kásler Miklós Emmi-miniszter, ő irányítja a népegészségügyi védekezést. Müller Cecília országos tisztifőorvos is tag, ő irányítja a járványügyi szakmai védekezést. Dr. Gondos Miklós az állami egészségügyi ellátóközpont vezetője a következő tag. Csató Gábor az OMSZ vezetője, az ő dolga a speciális szállítóeszközök irányítása. Vályi-Nagy István a Dél-Pesti Kórház vezetője, ebben a kórházban működik a karantén. Dr. Balogh János altábornagy pedig az országos főkapitány, aki, ha szükséges, karhatalmi eszközökkel biztosít.

A miniszterelnök szerint áttekintették a szomszédos országok védekezési intézményeit, és úgy döntöttek, hogy egyelőre a rendezvények szervezőire bízzák, megtartják-e azokat. Ha rosszabbodik a helyzet, már ők fognak dönteni. A legnagyobb ilyen rendezvény a Március 15-i rendezvény, és ha az európai helyzet keddig romlik, lemondják a központi rendezvényt.

Arra a kérdésre, hogy miért lehet, hogy Csehországban már mindent tudnak a Magyarországot is megjárt diáklányok útjáról, de nálunk az se derült ki, hogy a másik iráni diák is a SOTÉ-ra járt volna, Orbán azt mondta, szerinte minden a megfelelő ütemben zajlik, a V4 ülésén se vett észre hibát.

Orbán szerint a politikai döntéshozók egyelőre nem kívánnak foglalkozni a gazdasági hatásokkal, de már megkapta Varga Mihály és Palkovics László is a feladatot, hogy számolják ki, milyen hatása lehet ennek a gazdaságra.

A miniszterelnök szerint rendőri eszközökkel derítették fel, hol vannak azok, akiket nem sikerült egyszerűen megtalálni azok közül, akik a két iráni diákkal kapcsolatban álltak, de ők is meglettek. Azt is elmondta, hogy ezekben a pillanatokban is dolgoznak azon, hogy alkalmassá tegyenek több másik épületet a karanténra, ha adott esetben kinőnék a Szent László kórházat.

A miniszterelnök kérdésre megerősítette, hogy a másik iráni diák a Szent István Egyetem hallgatója. Arra a kérdésre, hogy miért nem közölték ezt eddig, a miniszterelnök azt mondta, amint megtudta, közölte. Ezek után arra a kérdésre, hogy ezek szerint most tudta meg, hiszen csak kérdésre közölte, azt mondta, hogy igen. Az Index felhívta Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét is, hogy tudott-e arról, hogy az ott működő egyetem egyik diákja koronavírusos. Gémesi azt mondta, nem, de feltételezi, hogy őt is tájékoztatná az operatív törzs, ha járványügyi intézkedésre lenne szükség.

Később Kásler Miklós azt is elmondta, hogy a SOTÉ-n tanuló iráni diák karanténba helyezett felesége terhes. A miniszter szerint a csehek azért gyorsabbak, mert direktben kérdezhettek a Budapesten átutazó diáklányoktól, bár a kérdés nem erre vonatkozott, hanem arra, hogy miért gyorsabbak a diáklányokkal, mint a magyarok az irániakkal. Kásler nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy valóban tartottak-e ellenőrzést az egyik Nagydiófa utcai hostelben, ahol korábban egy francia csoport járt. Az operatív törzs egy másik tagja közölte, hogy nem végeztek.

Kásler szerint azért csak most derült ki, hogy a másik diák a Szent István Egyetemre járt, mert nem mondta el. A párbeszéd így hangzott egészen pontosan:

– Azért nem derült ki, mert nem mondta meg.

 

– Hogyhogy nem mondta meg?

 

– Hát nem mondta meg.

Arra a kérdésre, hogy mivel a betegek mind külföldiek, terveznek-e külföldiek számára is tájékoztatást adni, a kérdések sora után ingerlékenynek tűnő Kásler annyit mondott, hogy Magyarországon mindenki megkapott minden információt. Amikor megkérdezték, hogy angol nyelvű honlapot terveznek-e, a miniszter azt mondta:

Rengeteg honlap van, ezeket el kell olvasni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik