Közélet

Pártot alapított Szanyi Tibor, 2022-ben indul is

Sajtóhírek szerint nem ő lesz az Igen Szolidaritás elnöke.

Szanyi Tibor új baloldali pártját várhatóan március végén jegyzi be a bíróság – értesült a Mandiner. A formáció az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom nevet kapta. Ezt hivatalosan pénteken jelentik be.

A párt arra készül, hogy radikális baloldali formációként méreti meg magát a 2022-es országgyűlési választáson.

A portál információi szerint az Igen Szolidaritás leendő elnöke Huszti Andrea, a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezeti igazgatója lesz, aki korábban a Bajnai Gordon-féle Együtt-PM egyik alapítója volt.

Az alapítók közt Szanyi Tibor mellett ott van Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke, aki 2018-ban a DK-val kötött megállapodás alapján a párt listájáról jutott a parlamentbe. Az új párt alapítói között szerepel Kalmár Szilárd, aki 2009-ig volt az MSZP politikusa, 2010-2011 között a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke, majd a BAL –Balpárt alelnöke.

Belül vörös, kívül zöld

A Mandiner úgy tudja, hogy az Igen Szolidaritás alakuló kongresszusát május elején tartják, ekkor fogadhatják el az alapszabályt is. A Szanyi-féle Igen mozgalom és a Szolidaritás közös pártalapítása nem meglepetés, a két szervezet még januárban együttműködési megállapodást kötött.

Szanyi akkor azt mondta, elsősorban azokat az erősen baloldali szemléletű választókat akarják megszólítani, akik jelenleg nem találnak megfelelő pártot maguknak. Saját mozgalmát a görögdinnyéhez hasonlította.

Értékrendünkben abszolút vörösek vagyunk, a válaszokat pedig a fenntarthatóság jegyében, a zöld kérdéskör mentén keressük.

Azt mondta, a vörös mozgalmak mindig felléptek a társadalmi kizsákmányolás ellen, míg a zöld mozgalmak a Föld kifosztása ellen harcolnak. Székely Sándor akkor azt mondta, az ellenzéki pártoknak esélyük nyílt a következő parlamenti választás megnyerésére, ezért kell arról is beszélniük, mi köti össze őket a Fidesz kritikáján kívül.

Karácsony megállapodott a Magyar Szolidaritás Mozgalommal
Szabad, szolidáris és zöld Budapest létrehozására törekszenek.

 

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik