Közélet

A kórházak pénzügyi szigora halálos ítélet lehet egy betegnek

Már januárban krízis alakult ki több kórházban a tavalyi adósság miatt.

A Népszava szerint január végén több kórház nem tudott rendelni gyógyszert, varrófonalat, steril anyagokat, eszközöket a betegek ellátásához. A legnagyobb adós kórházak kerültek bajba, miután a kormány nem fizette ki év végéig adósságaikat, így azok áthúzódtak az idei évre.

Az érintett kórházak helyzetét nehezítette, hogy az egyik törvény a fedezet nélküli vásárlást, míg a másik azt tiltja, hogy beteg ellátatlanul maradjon.

Igazgatóik ezért az Állami Egészségügyi Ellátóközponthoz (ÁEEK) fordultak útmutatásért. A fenntartó, felhatalmazás híján, a kérdést továbbította az Emberi Erőforrások Minisztériumához, ahonnan átküldték a Pénzügyminisztériumba, végül a számlák zárlatát föloldatták.

Egy kórház névtelenséget kérő gazdasági vezetője ugyanakkor az úgynevezett fedezetlen költések illusztrálására a Népszavának azt mondta, bármikor börtönbe vihetik, ha nem hagyja, hogy valaki meghaljon.

Fiatal 35 év körüli férfit hoztak be botulizmussal. A kezeléséhez szükséges egyik gyógyszer Magyarországon éppen hiánycikk volt. A kezelőorvos arról győzködött, hogy beszerezhetjük éppen, de csak a készítmény ideszállítása kétmillió forint. A havi keretünket már rég elköltöttük. Ha nem hozzuk be a készítményt, a férfi meghal. A tét: börtönbe vihetnek, vagy halálra ítélek egy fiatal embert. Aláírtam ezt is, ahogy a többit, amit elém tesznek. Minden ilyen túlköltésről szóló papírhoz, amiből számos van még az asztalomon, megvan a magam magyarázata.

Akkor vihetnék börtönbe, amikor csak akarják. Erre minden törvényes fölhatalmazásuk megvan

Csak az olcsó beteg nem okoz krízist

Ugyanakkor azért is börtönbe kerülhet, ha valaki följelenti, mert a szükséges kezelés elmaradása miatt súlyos egészségkárosodása lett, vagy meghalt a rokona.

A mostani helyzetben csak az olcsón és gyorsan orvosolható bajokkal érkezők nem okoznak az intézménynek súlyos gazdálkodási a krízist, minden egyéb, kicsit bonyolultabb eset tuti ráfizetés.

A „fedezetlen költésekről” a főigazgatóknak mindig tájékoztatni kell a kórházfenntartót, de azt nem tudni, mi történik ezekkel, az ÁEEK sem árulta el, havonta hány jelentést kapnak.

A lapnak név nélkül nyilatkozó főigazgatók szerint a pénz útja erősen kontrollált: beszerezni csak közbeszerzéssel lehet, a pályázatot ellenőrzi az ÁEEK, és a Miniszterelnöki Hivatal is. A kórházak pénzhiányát tetézték az áfaváltozások, illetve a forint drágulása is. A Magyar Államkincstár január végi adatai szerint a kórházi adósságok egyetlen hónap alatt mintegy 8 milliárddal, összesen 76,2 milliárd forintra nőttek. Egymilliárdnál többel 14 kórház tartozik, kettőnek már a 3 milliárdot is meghaladja az adóssága, a rekorder pedig Honvédkórház csaknem 7 milliárdos kifizetetlen számláival.

Kiemelt kép: 24.hu / Marjai János

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik